Alegeri pe moșia lui Bulă

În România organizăm alegeri libere, dar dincolo de București avem încă boieri care decid tot ce mișcă pe moșia lor, inclusiv câți oameni merg la vot și unde pun ștampila. Politicile și ideologia sunt povești pentru orășeni care n-au ce face. Marea masă a votanților e în plin feudalism.

În Colonești, Olt, boierul e deputatul traseist Nicolae Stan, zis Bulă. El se mișcă rapid de la un partid la altul, iar satul votează cu sfințenie după dansul lui. În vara lui 2008, 95% dintre cei cu drept de vot puneau ștampila pe PSD, în culorile căruia candida Bulă la primărie. Câteva luni mai târziu, scorul se inversa: peste 90% votau PDL la parlamentare. Secretul? Bulă schimbase taberele. 

Boierul s-a întors acum în PSD și la referendum a reușit să scoată din case 184% dintre sătenii cu drept de vot.

Am mers la Colonești să aflăm secretul prezenței miraculoase și ne-am trezit în plin suprarealism. În comuna asta am dat peste povestea tragi-comică a democrației românești și am trăit să v-o spunem și vouă:

P1340161-2-7
Eu și dacă mă duc la liber-schimbiști câștig! Toți prietenii dacă mi-i chem, fac 300%”, spune Bulă în timp ce-și bagă și scoate inelul de aur pe deget.

Suntem cu deputatul și trei consilieri la terasa din centrul comunei. Tocmai am ajuns, abia ce apucasem să admirăm avionul din fața primăriei când cei patru au ieșit din clădire înarmați cu teancuri de hârtii și au venit țintă la noi: “De la ce ziar sunteți?!”

Stau înșirați la masă: unul are un ceas de aur la mână, celălalt lanț de aur la gât, altul, mai puțin spălat, doar un dinte de aur. Vorbele lui Bulă dirijează consilierii ca la filarmonică. Dau din cap în sincron, râd sau se încruntă. Știu de ce suntem aici:

“Mă, băieți, hai să vă spun deschis, că sunteți băieți tineri. Din ăia 7,5 milioane câți au votat să plece el, un milion e furăciune, un milion cinci sute. E mai mult? Mai mult nu are cum să fie…”

Rămânem bulversați. Un deputat al puterii spune că s-au furat 1.5 milioane de voturi. Nu cumva unele sunt din Colonești? Doamne ferește, spune Bulă și deschide dosarele să ne explice cum au votat 184%, dar e întrerupt de telefon. Sună primarul din Corbu, o comună vecină. Pune pe speaker:

– Alo, dom’ primar, cât ai avut ‘mneata acolo, la Corbu?
100,3%.
– 100%?! Puțin, dom’ primar, puțin!
– Lăsați, dom’ deputat, alții s-au lăudat că fac mai mult și n-au făcut.
– Ai luat multe CNP-uri de pe cruci?! (râde isteric) ‘Ai, dom’ primar, că știu că ești băiat ca lumea, ai 23 de ani de când ești primar. Mulți înainte! Da’… ai scor mic!

Deputatul și consilierii ne explică cifrele votului

Un consilier deschide gura: “Să vă zic ce-am făcut, că nu ne ferim. Am pus doi băieți la șosea cu pancarte «VOTAȚI AICI!». Îi opreau pe toți care veneau de departe, Constanța, Galați…” 

Bulă i-o taie rapid, întinde hârtiile pe masă și face o segmentare precisă a celor 2779 de cetățeni care au votat:

  • cei cu buletin de Colonești, care au votat 100%;
  • 800 de oameni care locuiesc aici, dar fac naveta la Pitești sau Slatina și au buletin acolo;
  • 400 de “turiști” care erau în trecere și s-au oprit tocmai aici să voteze.

Prezenta la vot in Colonesti

 

Bulă își încheie pledoaria râzând satisfăcut. De 20 de ani, nimeni nu l-a clintit de la șefia regiunii. Îi înjură pe liderii tuturor partidelor. Își permite, toți se dau peste cap să fie în grațiile lui. La fiecare alegeri a scos rezultate excelente. Prin ’92, a primit chiar un tractor de la guvern drept recompensă.

La referendum, însă, a sărit calul. Procentul lui neverosimil a șocat Europa. Deputatul se ascunde în spatele Ordonanței 41, care spune că nu se mai contabilizează separat listele permanente și cele suplimentare. Am verificat, însă, cele trei explicații pe care le-a dat.

Toate sunt false. La Colonești au votat fantome. 

Ca să aflăm asta am bătut comuna-n lung și-n lat, am vorbit cu peste 150 de săteni și am mestecat tabele de cifre. Uite cum s-a întâmplat:

Căminul Cultural Ilie Martin, prezența la vot 168%Căminul Cultural Ilie Martin, prezența la vot 168%

 “400 de turiști s-au înghesuit la Colonești”

Un bărbat la bustul gol, slăbănog și fără dinți în gură, cu tatuaje verzi pe tot corpul, merge agale pe bicicletă, pe mijlocul uliței. E Grafian Stănescu, zis Jardel. În ziua referendumului a fost tocmit de primărie să agite o pancartă pe mijlocul străzii și să oprească mașinile care treceau pe drumul E574. El era responsabil cu mașinile care mergeau spre Slatina, amicul lui cu cele spre Pitești.

Totul s-a făcut pașnic! Păi nu trecu și dom’ deputat, nu trecu și primarul, și poliția, toți? N-a zis nimeni nimic, dom’le, nimic. Ne-a ieșit totul parfum!

Polițiștii spun că n-au văzut nimic suspect și nici n-au primit sesizări, deși mai mulți cetățeni spun că au încercat să-i sesizeze și au fost ignorați.

Primăria din Colonești a mai oferit un serviciu “turiștilor” și sătenilor deopotrivă: transport gratuit cu mașina primăriei la secția de vot. Ne-a povestit despre asta Florin Pința, fost consilier local, fost șofer, actualmente paznic la primărie.
Dacă nu te duci, mâine îți spune să rămâi acasă! A venit unul pe la zece noaptea, i se stricase mașina cu pepeni. Și vine și mă trimite primarul: «du-l, mă, la vot, să voteze!».

Cu toate astea, mai mult de 100 de voturi nu s-au strâns în felul ăsta de la “turiști”. Cei cu pancarta abia dacă au apucat să oprească 50 de mașini. De ce ar opri cineva tocmai aici? Drumul E574 trece prin câteva sute de localități, 15 numai între Pitești și Slatina…

800 de navetiști cu suflete moarte

Prin anii ’80, Coloneștiul a fost pregătit ca un “centru agricol de cazare a salariaților” care lucrau în Slatina și Pitești. Sute de oameni dormeau aici și plecau în fiecare dimineață la muncă cu opt autobuze speciale. După căderea comunismului, însă, s-a prăbușit și numărul navetiștilor. Astăzi, din comună nu mai pleacă nici o cursă. Pe aici mai trece un singur autobuz pe zi, ruta Scornicești-Ploiești.

Deputatul Bulă, însă, continuă să numere dispăruții navetiști socialiști ca prezenți la vot pe listele speciale. Un omagiu subtil pentru Nikolai Gogol.

“Sătenii s-au prezentat la vot în unanimitate”

După discuția cu Bulă, nu părea exclus ca sătenii să fi ieșit cu toții la vot, atingând perfecțiunea civică. Însă ne-am apucat să întrebăm toți oamenii pe care-i întâlneam – “Ați fost la vot?”. Am întrebat 65 de săteni.

Doar 33 votaseră, puțin peste 50%. 

Constantin Păvăloiu, fostul director al școlii din Colonești, susține că și numărul celor trecuți pe liste permanente (1508) e umflat. “Cum e posibil așa ceva?! Noi abia mai avem în comună 1500 de oameni cu copii cu tot! Nu știu de unde i-a scos…”

Puțini oameni din sat au curaj să spună ceva împotriva lui Bulă. Suntem în Sudul Sălbatic al României. Acum trei ani, un marș electoral s-a lăsat cu șase răniți și un preot care trăgea cu pistolul.

Radian Preda, președintele organizației locale Partidul Poporului

Am găsit cu greu un membru al opoziției – Radian Preda, președintele organizației locale Partidul Poporului Dan Diaconescu. A acceptat să vorbească doar într-o clădire părăsită de la marginea satului vecin, în fosta moară de grâu. În ciuda decorului de Watergate, nu prea avea nimic de spus. Alți săteni turuiau despre “nemernicul de Bulă” până să deschidem reportofonul, moment în care nemernicul devenea “om bun, gospodar“…

Coloneștiul e legat ombilical de Bulă. Până în ’89 a fost președintele CAP-ului, iar imediat după revoluție a fost ales primar și a pornit o carieră ca la carte. Din membru PCR a devenit membru FSN, apoi a pendulat între cele două facțiuni care s-au desprins din el – PSD și PD(L).

Cariera politică a lui Bulă

După aproape 20 de ani de primărie, Nicolae Stan a devenit deputat. Îl loc și-a înscăunat fiul, care a strâns 75% din voturi, deși “nu știe foarte multe”, după cum recunoaște chiar Bulă. “Eu m-am ocupat de campanie…”

Valerică Stan a fost fotbalist în Divizia A, la FC Argeș și alte echipe. Stă stingher la birou, cu un MacBook pe masă și la mână un ceas albastru, ca-n reclamele cu Messi. Ochii i se tot plimbă de la tavan la podea. A fost greu să ajungem la el – cum ne-ntorceam, cum dădeam nas în nas cu taică-su, prezent în sat să fie sigur că totul merge bine la alegeri. Nici acum nu reușim să schimbăm mai mult de câteva cuvinte cu primarul.

Dă buzna Bulă, alături de primarul din Tătulești, alt campion, cu 147%. “Om gospodar, primar de șapte stele, a avut o nuntă-n sat în ziua votului!

Sursa: MediapartȚara e plină de astfel de “gospodari” și de comunități care se lasă păstorite de ei. Un sondaj IRES arată că românii nu votează partide sau programe politice, ci pun tot timpul ștampila pe liderul local, care se lipește de un partid sau altul după interesele de moment.

Așa se face că 73.7% dintre toți votanții la referendum sunt din localități care aparțin USL. Primarii PDL au fost, la rândul lor, atât de eficienți, încât doar 14% dintre cetățenii lor au pus ștampila pe DA (media națională e 87%).

Sătui de atâta realpolitik, plecăm spre Pitești. La ieșirea din sat, o turmă de capre paște pe marginea străzii. Din spate vine ciobanul cu toți sfinții la el:

– Au votat și caprele? îl întrebăm râzând.
– Dom’le, la noi și țapul a votat! răspunde ca și cum nu ar vorbi despre soarta lui, ci despre alegerile din Republica Democrată Congo.

Reporteri: Radu Ciorniciuc și Victor Ilie
Editor: Vlad Ursulean

Bonus: Urmărește un slideshow audio cu declarațiile halucinante ale deputatului:

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results