Ce spun parlamentarii din comisia pentru Roșia Montană

În urma protestelor din ultimele săptămâni, politicienii au făcut o comisie parlamentară specială care o să dea un raport pozitiv sau negativ pentru proiectul de lege care ar porni exploatarea aurului de la Roșia Montană. Legea va fi votată de tot Parlamentul, dar comisia asta dă tonul. Cei 19 membri au teoretic un cuvânt greu de spus în soarta Roșiei Montane.

De trei zile încoace, îi căutăm pe parlamentarii din comisie. Am reușit să vorbim cu 16 dintre ei. I-am întrebat ce cred despre afacerea RMGC și despre protestele din Piața Universității. Le-am săpat prin trecut să vedem cum și-au schimbat părerile.

Uite cum se împart:

Mergi cu mouse-ul deasupra fiecăruia ca să vezi ce ne-a spus la telefon. Pentru interviul complet, dă click pe omul care te interesează.

Nici unul nu este pentru proiectul de lege în forma actuală, dar unii tind să fie de acord cu exploatarea în sine, pe când alții o resping. Din cauza presiunii protestelor și politicienilor, parlamentarii evită să spună tranșant dacă personal sunt pentru sau împotriva proiectului minier, însă am putut face o împărțire pe baza declarațiilor și a trecutului fiecăruia.

Pozițiile sunt variate, de la susținerea mineritului cu cianuri, prin critici parțiale din perspectiva legală, de mediu sau de business, până la respingerea totală a proiectului. Criteriul de departajare a fost dacă în scenariul fiecăruia ar mai fi posibil proiectul RMGC.

Nimic nu e bătut în cuie – decizia finală depinde în bună măsură de evenimentele din următoarea lună.

Protestele din Piața Unviersității i-au cam bulversat, mulți și-au nuanțat poziția și unii chiar s-au sucit. Din ce-am vorbit la telefon par impresionați de amploarea evenimentelor, laudă lemnos tinerii nemulțumiți, dar nu prea înțeleg cum vine asta, că n-au lideri. Unii dintre politicieni admit că protestele sunt rezultatul proastei gestionări a lucrurilor de către clasa politică și îi acuză pe alți politicieni că fac… declarații politice :D A fost amuzant.

Uite interviurile complete cu parlamentarii:

Tudor Ciuhodaru, deputat PP-DD Vaslui

Tudor CiuhodaruEste specialist în medicină de urgență și cadru didactic. A inițiat legea de interzicere a drogurilor legale – etnobotanice – aprobată de parlament la începutul anului 2010.

În iunie a fost printre inițiatorii unui proiect de lege de interzicere a mineritului cu cianuri, alături de Korodi Attila, alt membru al comisiei speciale. Proiectul anti-cianuri urmează să primească aviz de la consiliul legislativ al parlamentului pe 2 octombrie.

Știți foarte bine că eu sunt inițiatorul legii care prevede interzicerea mineritului cu cianuri în România și a fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de șist. (…) (…) Părerea mea de expert va fi că, pentru a asigura respirația, trebuie să incutăm mono traheal, indiferent de ce spune stânga, sau ce spune dreapta, sau ce spune centrul. De asta vreau să ascultăm întâi în comisie, părerea experților. De la Academia Română, de la Institutul Geologic Român, astfel încât să fie o părere fundamentată pe realități.

(…)

Despre protestele din Piața Universității ce părere aveți? Sunt îndreptățiți oamenii să protesteze?

Oamenii sunt dezamăgiți și nemulțumiți. Și văd aceasta prin toate colțurile țării. Protestele, din acest punct de vedere, sunt cât se poate de îndreptățite. Și remarc că și cei de la Roșia Montană și cei din Piața Universității au același fond comun de nemulțumire: actuala putere. Actuala majoritate.

Până acum, de 23 de ani, tot ne promit una înainte de alegeri, iar după se răzgândesc. Cred c-ar trebui să fim în fața fiecărui cabinet parlamentar, în fața fiecărui consiliu județean, în fața primării sau prefecturi și să le cerem socoteala. Pentru că ne-au promis.

Credeți că va fi posibil acest lucru? Oamenii vor face asta?

Eu știu, din meseria mea, eu sunt medic de urgență, că dacă nu poți face un lucru, ori chemi un coleg să te ajute, ori te duci acasă și-i spui altcuiva să vină să facă treaba. Pe de altă parte, la nivel politic, impotența n-ar trebui să se trateze cu pastile, ci cu demisii.


^sus^

Attila Korodi, deputat UDMR Harghita

Attila KorodiEste inginer economist și a fost ministru al mediului (2007-2008 și 2012). În mandatele de ministru a fost rezervat vizavi de proiectul propus de RMGC.

De altfel, e printre inițiatorii proiectului de lege din luna iunie privind modificarea legii minelor în vederea interzicerii exploatărilor miniere cu cianură în România.

În principiu, proiectul de lege, așa cum arată, n-are cum să fie adoptat. Și ideea de a iniția un proiect de lege pe tema Roșia Montană este greșită și ar trebui respinsă.

Care sunt motivele pentru care spuneți că proiectul de lege nu poate fi adoptat?

(…)  Da, pe redevențe putea să modifice anumite legi, dar nu trebuia să vină cu o lege să fie incluse atâtea teme care… pe anumite teme chiar ating fundamentele și bazele statului de drept. (…)

Eu am cunoscut această companie, pentru că am avut, în diferite momente ale atribuțiilor mele de serviciu, conexiuni cu această companie. Și de foarte multe ori, compania a încercat să găsească soluții politice și nu soluții administrative și de corectare a greșelilor lor juridice sau tehnice. Și lucrurile au început să se exagereze. Să caute soluții de la politic și nu de la propriul proiect care, în sine, este cu foarte multe elemente nu foarte bine conturate. Confuze și dacă luăm în considerare și poziția Academiei Române sau a altor instituții, greșite.

Credeți că au fost stimulați anumiți politicieni să..

Eu nu fac comentarii pe tema aceasta, dar un lucru este clar. Pe tema aceasta, vezi cum oamenii politici își schimbă punctele de vedere, din stânga în dreapta, de la an la an. Acestea au motive în spate. Nu știu ce motive, dar nu sunt motive de concepție politică sau de percepție investițională.

Despre protestele din Piața Universității ce părere aveți?

Că mi se par normale în momentul în care ieși cu un proiect de lege care subminează fundamentele statului de drept.

Până la urmă, poziția dumneavoastră în această comisie este clară… sunteți împotriva proiectului de lege.

Poziția mea în această comisie este onestă. Haideți să punem pe tapet problemele pe proiectul de lege, și dacă colegii noștri doresc să aibă informații, putem să și le-avem. Dar timpul activității acestei comisii nu permite ca să avem o imgine exhaustivă.

Am înțeles că vor exista niște negocieri joi, la ora 4, cu reprezentanții protestatarilor din Piața Unviersității. Îmi puteți spune despre cine este vorba?

Va fi interesant cum alegi cu cine să discuți. Dar ideea este că membrii comisiei ar dori să discute și cu oameni care sunt prezenți în Piața Universității și să le audă argumentele. Dar va fi foarte greu de conturat cu cine să stai de vorbă și cred că este normal.


^sus^

Darius Vâlcov, senator PSD Olt – președintele comisiei speciale

Darius VâlcovA făcut studii economice la ASE, după care a condus din poziția de director general Banca Populară Română pentru Dezvoltare din Slatina. Din 2004 a fost primar al Slatinei din partea PDL (două mandate).

– 10 septembrie: Comisia permanentă de administrație și protecția mediului din Senat a respins în unanimitate proiectul de lege pentru Roșia Montană . Darius Vâlcov este președintele ambelor comisii.

Părerea o să mi-o prezint alături de colegii mei în raportul pe care o să-l prezentăm pe 20 octombrie. În niciun caz n-aș putea să ne spunem părerea acum. (…)

Ce părere aveți despre protestele din Piața Univesității?

Nu pot să am o părere decât foarte bună, pentru că este un drept al nostru, al românilor. Sunt foarte mulți tineri acolo și mă bucur mult pentru că oamenii cred în ceva și este dreptul lor să protesteze. Nu poate fi decât un semn de mare democrație. Mă bucur mult că așa ceva există în România. (…)


^sus^

Ioan Chelaru, senator PSD Neamț

Ioan ChelaruA studiat Istorie-Filozofie și Drept, avocat în Baroul Neamț din 1980. Este președintele Uniunii Juriștilor din România.

Despre Roșia Montană a declarat în presă că “dacă va trece, deși punctul meu de vedere în actualele condiții e că nu va trece, va fi amendat serios. Nu avem interesul să elaborăm un act normativ neconstituțional. La cum simt opinia generală, nu va trece. Va fi un subiect extrem de discutat.”

Nu mă pot pronunța. Sunt membru în comisie, îmi pare rău.

Dumneavoastră veți vota pentru sau împotriva exploatării?

Dacă am spus că nu mă pot pronunța, cred că am vorbit în limba română, totuși.

Despre protestele din Piața Universității îmi puteți spune ce părere aveți?

Vă rog extrem de politicos, nu fac comentarii. Cât timp sunt membru în această comisie, nu fac comentarii. Totul are legătură cu proiectul de lege. Absolut tot. Oamenii n-au ieșit în stradă degeaba, sigur că unii sunt informați, alții sunt mai puțin informați, sigur că și ce se întâmplă la Roșia Montană creează probleme importante, dar le discutăm după ce-ascultăm toate părțile implicate, mai mult sau mai puțin interesate, părerea mediului academic, părerea celor care sunt în stradă… Nu am niciun interes, niciun fel de prejudecată, important este să avem răbdarea și știința să reușim să formulăm lucrurile care să le folosească oamenilor pe care-i reprezentăm. Restul, e interes și altceva.


^sus^

Andrei Gerea, deputat PNL Argeș

Andrei GereaA studiat cibernetică și a evoluat de la electronist la director de sucursală de bancă. Gerea a fost consilier local la sectorul 1 între 1996-2004.

Într-o cuvântare în presa locală din Argeș, Gerea a afirmat că liberalii sunt “pentru dezbaterea acestui proiect de lege, deşi cursul lui firesc nu trebuia să aibă nicio legătură cu Parlamentul (…).“

Proiectul n-are ce căuta în Parlament, dar dacă tot este, va trebui să dea niște răspunsuri legate de mediu, de respectarea proprietății și-așa mai departe. Îmi cer scuze, dar nu pot să vorbesc acum.


^sus^

Haralambie Vochițoiu, senator PP-DD Hunedoara

A lucrat ca strungar, muncitor, apoi inginer minier la exploatarea de la Petrila. Din 2005 a lucrat în mediul privat, fiind director general al unei companii de formare și consiliere profesională.

Așa cum este el astăzi, în Parlament, el trebuie să sufere niște amendamente, niște completări, pentru a fi un proiect bun și pentru a face posibilă exploatarea zăcămintelor de la Roșia Montană pentru că e păcat să murim de foame și aurul să stea în pământ. Trebuie făcute câteva amendamente, printre care și regimul de proprietate, care trebuie bine stabilit. Pentru că statul român, după părerea mea și-a noastră, ar trebui să rămână proprietar pe zăcământ, până la epuizarea acestuia, până la exploatarea finală. (…)

Care ar fi alternativa pentru exploatarea minieră cu cianuri?

Am spus că nu se poate ca cel care ia aurul de-acolo să ne lase nouă cianurile și ei să ia aurul. Aceste cianuri trebuie neutralizate, în schimb. Și cianurile astea-s de mai multe feluri. În comisie voi veni cu argumente, pentru că eu sunt singurul inginer-miner de-acolo și voi veni cu elemente tehnice importante, cred.

Îmi puteți spune și mie care sunt aceste elemente?

Aurul până ajunge-n lingou, începe așa. Ca masă minieră, se exploatează de-acolo. Roca. După aceea trebuie mărunțită. După aceea trebuie flotată. Se bagă în niște cuve din astea mari, unde se flotează și în funcție de densitatea fiecărui material, se lasă mai jos, mai rămâne de-asupra, și-așa mai departe. După aceea, se intră la cianurare și la obținerea unui concentrat aurifer. Acel concentrat, în ultimă fază, trebuie topit. E important unde se face ultima etapă. În România? În altă parte? Dacă se face în altă parte, noi nu mai avem un control a ceea ce se va-ntâmpla, pentru că abia în ultima etapă, a patra, și anume în cea de topire, aflăm ce metale sunt acolo, ce elemente și ce cantitate.

Dumneavoastră sunteți pentru parcurgerea acestei ultime etape în altă parte decât în România?

Eu aș prefera și aș spune să se-ntâmple în România tot procesul, ca să avem garanția și să nu existe dubii că nu se dau date reale, sau în orice caz, până la ultimul român să fie sigur că n-a fost tras pe sfoară. Că asta este marea dezbatere în societatea românească. Ne fură cineva aurul? Nu ni-l fură? Și vedem, dacă nu s-au clarificat toate lucrurile astea de-atâția ani, s-a tensionat societatea românească până la ce vedem acum că se întâmplă. Nu e normal să fie fracturată societatea românească.

Ce părere aveți despre protestele din Piața Unviersității, din ultimele săptămâni?

Ele sunt rezultatul proastei comunicări a politicienilor, a factorilor de decizie, în general, de 17 ani încoace. Sunt justificate. Tocmai de asta, rolul oamenilor din comisia aceasta, și a parlamentarilor, a premierului, a președintelui. (…) Politicienii și proasta gestionare mediatică a acestui proiect au făcut ceea ce se observă în societatea românească. Ori, în acest moment, se poate întâmpla orice. Dacă nu vom fi atenți și cu răbdare la comunicarea publică, se poate întâmpla orice. Ar trebui să găsim o soluție și aurul să fie exploatat în favoarea românilor.

Credeți că această proastă gestionare a lucrurilor de către politicieni se poate datora faptului că compania a făcut apel la pârghii ilegale, corupte, pentru a obține avantaje în folosul ei?

Eu vin din zona privată. Am lucrat mult și la stat, am fost și manager public, dar am fost și manager privat. Când ești în zona privată, faci aproape orice să câștigi. Aproape orice, repet. În cadrul legii. Eu nu-mi permit să spun că s-au dat șpăgi… Eu sunt inginer-miner, nu sunt procuror. Nu știu, nu vreau să vorbesc despre aspectul ăsta.

În ce condiții ați fi de-acord, ca profesionist, ca parlamentar, ca aceste cianuri să rămână la noi și…

Să fie neutralizate.

În acest moment, este prevăzută această neutralizare în proiectul minier de-acolo?

Da, dar nu este foarte clar. (…) În contract, sunt câteva lucruri nebuloase, neclare. Mie de neclaritățile alea mi-e teamă. De exemplu: contractul spune că se referă la exploatarea aururiferă și argintiferă. Ați înțeles? Ori acolo nu vorbim de aur și argint. Acolo vorbim, la Roșia Montană, de mai multe elemente, mai multe metale. Unele mai scumpe decât aurul. De exemplu: acolo se găsește argint în valoare de două miliarde de dolari, aurul este 18-24 de miliarde de dolari, dar avem galiu. Trei sute de grame pe tonă. Care înseamnă 13 miliarde de dolari. Avem vandaniu (vanadiu – n.r.), crom, avem germaniu, avem nichel. Elemente care sunt mai rare decât aurul, la ora aceasta, în lume. Și-atunci, vedeți asta e o neclaritate. A doua neclaritate este legată exact de metoda de neutralizare a cianurilor. Nu este explicitată. Eu asta vreau. Să fie explicitată acolo. Și eu știu ce să cer, exact, și voi cere. Dacă lucrurile sunt corect scrise acolo, eu zic că trebuie să scoatem zăcământul acela.


^sus^

Alexandru Vegh, senator UDMR Sălaj

Alexandru VeghA fost inginer la Silcotub Zalău din 1989 până în 2005, prefect al Sălajului între 2010-2012, apoi inspector guvernamental al Secretariatului General al Guvernului.

În esență, noi, cei de la UDMR, ne-am abținut la constituirea acestei comisii, tocmai datorită faptului că noi considerăm că există o lege a mineritului în România și pe baza legii respective ar trebui să se deruleze sau să nu se deruleze acest proiect. Nu consider că este oportună aprobarea unei legi speciale pentru această investiție. Dar, ținând cont de faptul că s-a constituit această comisie, sigur, o să analizăm și vedem care va fi decizia comisiei.

De ce credeți că era nevoie ca legea…

Asta spuneam. Că nu era nevoie de această lege specială. Pe baza legii mineritului care există în această țară, atoritățile implicate trebuiau să dea, sau să nu dea, avizele respective și era responsabilitatea Guvernului să rezolve această problemă. Având în vedere faptul că Guvernul a plasat responsabilitatea în curtea Parlamentului, noi suntem obligați să luăm o decizie. (…) Deocamdată nu mă pronunț nici pro, nici contra legii pentru că asta e situația, pe moment. Eu, totuși, consider că n-ar fi fost nevoie de această lege.

Ce părere aveți despre protestele din Piața Universității și din țară?

Cred că dacă ascultăm fiecare dintre părți, fiecare are punctul lui de vedere și are o logică. Dar nu știu dacă proteste rezolvăm această problemă care trenează de ani de zile în anumite sertare. Sigur, noi o sa ascultăm, ne-am propus ca săptămâna viitoare să avem o discuție.. Miercuri ne deplasăm la Roșia Montană, toată comisia, și o să ascultăm părerea celor de-acolo și joi o sa ne întalnim și cu reprezentanții protestatarilor din Piața Universității și o să ascultăm fiecare părere și o să tragem anumite concluzii. Nu știu ce să zic… Sigur, în această țară, oricine are dreptul de a protesta. Legea, Constituția permite. Dar nu cred că prin proteste putem rezolva o problemă atât de spinoasă în România.

Și cum credeți că se poate rezolva această problemă?

Oricum, în momentul de față s-a înaintat destul de mult și cineva o să iasă în pierdere din toată această „afacere”. Oricum, o parte va fi nemulțumită și nu știu cum se va sfârși. Din câte înțeleg eu până acum, problema nu e doar a exploatării, ci a folosirii acelui produs care se numește cianură, în tehnologie. Probabil că dacă s-ar găsi o altă soluție de exploatare, fără cianură, poate că ar fi o soluție de compromis. Deocamdată, asta este doar o părere personală.

Îmi puteți spune cu cine vă veți întâlni joi, dintre protestatarii din Piață?

Așa am rămas înțeleși, că în cursul zile de mâine să luăm legătura cu acele organizații nonguvernamentale, sau dânșii să desemneze câteva persoane care spun că sunt reprezentanții lor și să explice doleanțele dânșilor. Nu știu cine sunt, sub ce nume, sub ce formă protestează sau sub ce siglă. (…)


^sus^

Sorinel Gigel Știrbu, deputat PNL Olt

Fost preot în anii ‘90, Știrbu a trecut la politică fiind subprefect de Olt, secretar de stat la ministerul culturii, iar apoi deputat.

– 2011: deputatul scria pe blog că e împotriva proiectului de la Roșia Montană. “De altfel, e şi singurul în Europa care foloseşte cianuri. Cred că România trebuie să producă aur, BNR are nevoie de circa 100 tone si nu văd de ce l-am cumpăra. Dacă e aşa de rentabilă exploatarea de aici, cred că se vor găsi şi alte companii dornice să investească şi în condiţii mult mai bune pentru statul român. […]”

Nu credeți că e anormal să mă antepronunț? Dumneavoastră, ca jurnalist, nu credeți asta?

Eu cred că dețineți informații de interes public și ar fi extraordinar dacă le-ați putea furniza.

Punctul meu de vedere.. cu sigurață.. lucrările comisiei vor fi publice și veți fi afla la momentul oportul. Nu mă pot antepronunța. Dacă nu eram membru în această comisie, vă spuneam punctul meu de vedere.

Ce părere aveți despre protestele din ultimele săptămâni, din Piața Universității?

Ce părere să am? Fiecare este liber să protesteze și să-și manifeste nemulțumirea cum crede de cuviință… Îmi cer mii de scuze, sunt plecat din țară. Dacă mă sunați vineri, când mă-ntorc, vă răspund.


^sus^

Petru Ehegartner, senator PNL Timiș

Petru EhegartnerSenatorul liberal a studiat electrotehnică, fiind administrator și inginer aproape 30 de ani.

Pe 12 septembrie, după o vizită la Roșia Montană, a declarat că nu e de acord cu actualul proiect de lege, dar că România trebuie să exploateze resursele naturale „Ne plângem de sărăcie, dar trebuie să facem ceva. Doar prin crearea de locuri de muncă putem ieşi din sărăcie. (…)”.

Forma în care este, în momentul de față, acest proiect nu poate să treacă.

Îmi puteți spune câteva motive pentru care spuneți asta?

Numai prin faptul că dacă ar fi considerate legi, ar fi neconstituționale. Sunt niște derogări de la legislația română care sunt inacceptabile.

(…)

Ce părere aveți despre protestele din Piața Universității?

Mi se pare o… foarte curioasă. Curioasă, din moment ce au apărut într-un moment foarte brusc, să spun. E o chestiune firească, pe de altă parte, pentru că modul în care s-a pus acest proiect în dezbatere bineînțeles că este nepotrivit pentru un subiect atât de important. Exploatarea unor zăcăminte care reprezintă o sursă de venit pentru statul român extraordinară.

De ce este curioasă apariția protestelor?

Mi se pare foarte divers mesajul de-acolo. Nu este o chestiune coerentă. Probabil faptul că este o chestie spontană, ar putea fi o explicație.

Puteți să-mi spuneți câteva lucruri despre ce-ați văzut la Roșia Montană? Cum sunt oamenii? Cum arată locul…

Social vorbind, locul este dominat de oamenii care doresc exploatarea. Pentru că reprezintă pentru ei sursa de venit esențială. În zona respectivă, dacă nu se va face exploatarea, practic, venituri salariale fără o alternativă economică acolo… greu de găsit soluții.

Și credeți că există un risc de mediu în proiectul minier de-acolo?

Sigur. Procedura asta reprezintă un risc. Problema este în ce măsură este asigurată protecția pentru potențialul risc. Este un risc pentru contaminare, pentru eventuale catastrofe, sigur.

Și credeți că sunt destule măsuri de protecție prevăzute în proiectul de-acolo?

(…) Din ceea ce se vehiculează în spațiul public.. nu. Mă feresc să dau niște răspunsuri neavând fundamentată o documentație sau niște expertize care să le fi văzut. Am auzit, am citit, dar este doar ce se vântură în spațiul public, nu vreun act oficial.

Dumneavoastră, ca cetățean, în ce formulă ați fi de-acord ca aceste exploatări să înceapă? Care ar fi situația ideală?

Am înțeles că sunt tehnologii care probabil c-ar fi mai scumpe, dar cu grad de securitate mai ridicat. Intenționăm să ne consultăm cu niște experți de la Agenția de Resurse Minerale și voi avea mai multe date să mă pronunț.

Credeți că compania RMGC a încercat sau a plătit oameni din mediul politic pentru a le susține proiectul?

Asta ar fi o afirmație hazardată și iresponsabilă din partea mea. Nu am dovezi pentru așa ceva. Se speculează foarte multe lucruri care, probabil, se bazează pe ceva. Eu nu am văzut dovezi și nu mă pot pronunța în acest sens.

Inclusiv prim-ministrul a avut o declarație legată de acest aspect și…

Astea sunt declarații politice și sunt… Atât prim-ministrul cât și președintele au lăsat niște întrebări fără răspuns. Astea sunt declarații politice. Când iei o decizie responsabilă, o iei în baza unei documentări și în baza unei convingeri pe care s-a făcut această documentare. În această formă, până când documentele nu sunt puse toate la dispoziție, nu există transparență în această formulă, acest proiect nu sunt de-acord cu el.


^sus^

Gheorghe Emacu, deputat UNPR Iași

Gheorghe EmacuAre studii militare și de drept, lucrând în diverse structuri ale Ministerului Apărării Naționale. A fost secretar de stat în Ministerul de interne și ministru delegat pentru administrația publică între 2003 și 2004.

Este în interes național începerea exploatării miniere de la Roșia Montană?

Dumneavoastră ce credeți? Că nu este un interes național? Bănuiesc că da. Atâta vreme cât este în țara asta și presupune atâta energie și atâta dezbatere de până acum, bănuiesc că este o chestiune de interes major, nu numai local. E un pic mai mult decât local.

Veți vota pentru sau împotriva exploatării miniere?

Asta o voi stabili după ce, parcurgând etapele comisiei din care fac parte, voi avea suficiente pentru un vot sau altul.

Care este părerea dumneavoastră privind proiectul de lege pentru Roșia Montană, cel care se dezbate în acest moment?

Tocmai asta vă spun. Proiectul Roșia Montană este legat de un proiect de lege. Categoric, da? Acest proiect de lege nu poate fi discutat separat de abordarea care a luat, ca și procedură, demersul acesta. Anume, analizarea în cadrul unei comisii a tuturor aspectelor care presupun nu numai legalitatea, dar și oportunitatea exploatării la Roșia Montană. (…)

Ce părere aveți despre protestele din Piața Universității? Cele din ultimele săptămâni?

Fiecare cetățean are dreptul să-și exprime o anumită poziție. Lucrul ăsta se face în diferite modalități, sigur că lucrul ăsta demonstrează că oamenilor le pasă, fie că sunt din București, fie că sunt din Alba sau din Timișoara.

Vorbeam despre interesul național, care a fost invocat foarte mult zilele astea. Atât de cei care sunt pro, cât și de cei care sunt contra exploatării. E o noțiune puternică acest interes național, însă foarte abstractă pentru foarte mulți dintre oameni. Ce este interesul național?

Interesul național nu poate fi definit într-un cuvânt. Interesul național, în opinia mea, înseamnă multe lucruri. Dar dacă este să particularizăm de data aceasta, una din valențele pe care le-ar putea avea reprezintă ca țara să funcționeze și mâine și poimâine și în următoarele mii de ani. Pentru asta, trebuie, într-un mod înțelept să fie luate deciziile. Poate cum nu s-a făcut până acum. Și lucrul ăsta să răspundă la asigurarea funcționarea țării. Motorul economic să funcționeze, nu cu orice preț. Doi, să avem respect față de ce-a făcut cei dinaintea noastră și față de mediu. Înseamnă să avem respect față de generațiile următoare prin ceea ce facem astăzi și, nu în ultimul rând, ca generațiile viitoare să funcționeze, să existe nu știu câte sute-mii de ani. (…)

Mă interesează să aflu dacă începerea exploatării miniere din Roșia Montană va avea un efect benefic pentru generațiile următoare, din punctele de vedere menționate de dumneavoastră?

Nu știu care va fi decizia colegilor mei. Eu lucrez în cadrul aceste comisii cu dorința de a găsi suficiente argumente pentru mine, să știu cum voi vota. (…) Când dumneavoastră o să ne întrebați, peste un timp, de ce ați votat așa?, eu vreau să am suficiente argumente să am conștiința împăcată sau să am cât mai multe argumente pe care să mi le pot explica mie, mai departe, celor care m-au ales, și nu în ultimul rând, și copiilor mei.


^sus^

Mircea Dolha, deputat PNL Maramureș

Mircea DolhaDeputatul băimărean a studiat dreptul fiind administrator și director al mai multor companii locale. Din 2005 a fost consilier local, viceprimar, și primar interimar în 2010, după ce Cristian Anghel a fost condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu.

Părerea oricărui membru din comisia asta cred că trebuie să fie aflată de toată lumea, în primul rând de către colegii de Parlament, prin raportul care va fi întocmit după finalizarea lui în cadrul comisiei. Fiind cooptat în comisie, nu mai am voie să mă antepronunț și să am păreri. Trebuie să facem acest lucru, așa cum am fost mandatați de Parlamentul României, cu seriozitate.

Sunteți de-acord cu exploatarea minieră din Roșia Montană?

(…) Dacă acum câteva zile puteam să mă pronunț, acum nu mai pot. După studierea documentelor vom avea un raport pe care-l întocmim și după aceea veți afla raportul comisiei și părerile fiecărui membru.

Despre protestele din Piața Unviersității îmi puteți spune părere? Sunt îndreptățite?

Da, sunt îndreptățite pentru că sunt oameni în România care cred că nu trebuie exploatată resursa vitală, zic eu, pentru România și anume acel zăcământ de aur și metale rare, la fel cum va fi afectat și vestigiul istoric cum nu are nimeni în Europa, așa cum este îndreptățită și părerea celor care protestează pentru locuri de muncă. (…) Unii doresc locuri de muncă, alții doresc un mediu cât mai curat și fără risc de catastrofă ecologică.. (…)

În Roșia Montană ați fost?

Am fost acum trei sau patru ani, dar o să mă mai duc în calitate oficială de membru al comisiei, luni sau marți.

Credeți că există un risc de mediu acolo din ce-ați văzut?

Până când nu văd documentele și până nu mi se vor pune la dispoziție din partea RMCB (sic!) a tuturor proiectelor pe care le au și, în primul rând, mă interesează partea post-procesare, aceea de ecologizare… nu vreau să mă pronunț. Dar dacă este așa cum se vehiculează în presă, cel mai mare iaz sau lac din Europa, e clar că există un potențial risc întotdeauna.


^sus^

Oana Manolescu, deputat ales național din partea minorităților

Oana ManolescuEste cercetător chimist. Din 1996 reprezintă în parlament minoritatea albaneză.

Nu mă pot pronunța până când nu văd absolut toate argumentele și pro și contra. Vă rog să mă credeți. E atât de mare presiunea pentru astfel de argumente încât trebuie judecate cu cap limpede și, oricum, pentru binele țării noastre.

Sunt chimist și aștept să văd tehnologia și modul de promovare a…

M-ar interesa o opinie profesională asupra metodei propuse, în acest moment, pentru proiectul minier de-acolo..

Nu vreți să mai aveți puțină răbdare? Pentru că ni se va explica în amănunțime, iar noi, cei din comisie, vom chema și specialiști în chimie. Vor fi chemați foarte mulți la audieri. Stăm de vorbă pe linie culturală, pe linie juridică, pe linia ANRM, pe linie chimică.. cum s-ar spune. Deci eu vă mai cer puțină răbdare pentru că… sunt foarte multe de discuat și nu vă pot spune acum…

Despre protestele din Piața Universității ce părere aveți?

Sunt îndreptățite?

Da, unele sunt îndreptățite. Ar fi multe de spus și nu vreau să discut acum. Chiar nu vreau să discut.


^sus^

Dumitru Dian Popescu, senator PNL Gorj

Dumitru Dian PopescuA lucrat în domeniul petrolier ca inginer și șef serviciu la Petrom, între 1995-1998, iar apoi, până în 2011, ca administrator și director la Maserati SRL din Tg-Jiu.

A fost trimis în judecată în 2012 pentru cheltuirea unor sume necuvenite.

Am o rugăminte. Nici nu vă cunosc și nici nu vorbesc cu persoane străine pe care nu le cunosc adresa pe anumite subiecte. Nu stăm de vorbă pe niciun subiect. (…) Puneți-vă dumneavoastră în locul meu.

Dacă erau un cetățean și voiam să aflu și eu niște informații…

Dacă erați un simplu cetățean și mă întrebați, veneați la mine la cabinet și mă întrebați fără niciun fel de problemă, discut orice cu orice cetățean..

Au venit cetățeni din colegiul dumneavoastră să vă întrebe despre proiectul minier?

Nu, pentru că eu sunt la București.(…) Vă aștept la Parlament și discutăm fără niciun fel de problemă.


^sus^

Ioan Dîrzu, deputat PSD Alba (colegiul include și Roșia Montană)

Ioan DîrzuDeputatul a fost medic veterinar și inspector sanitar veterinar, după care a condus companiile alimentare Albalact și Prefera Foods.
A devenit parlamentar anul trecut. În luna august a fost în echipa de politicieni locali din Alba care a întâmpinat comisia parlamentară UNESCO la Roșia Montană. În urma vizitei, comisia s-a declarat în favoarea proiectului minier.

Și Dîrzu susține în favoarea proiectului minier, pe care-l consideră foarte important pentru zonă, judeţ şi ţară. Potrivit acestuia, din 20 de persoane care vin în audienţă la cabinetul parlamentar din Apuseni, 17 se plâng că nu au un loc de muncă.

Fiind în comisie, nu pot să spun mare lucru până la sfârșit. Cred că voi avea posibilitatea să mă întâlnesc cu tot ceea ce înseamnă proiectul. Și date tehnice, și toate celelalte, după care îmi voi spune punctul de vedere. Până atunci, n-am ce ce să vorbesc foarte mult, decât ascult.

Ce părere aveți despre protestele din Piața Universității și cele din Roșia Montană?

Sunt absolut normale, firești, democrație. Sunt foarte multe voci. Și pro și împotrivă, deci lucrurile sunt…da? Asta am câștigat la Revoluție, să avem dreptul la democrație.


^sus^

Gabriela Firea, senator PSD Ilfov

Gabriela FireaGabriela Firea a studiat litere și finanțe. A dat presa pe politică în 2012, după ce ani de zile a fost prezentatoare și realizatoare de emisiuni la Antena 1 și 3, și a coordonat mai multe reviste financiare.
Face parte din comisia parlamentară UNESCO. În luna august, comisia a vizitat Roșia Montană, împreună cu ministrul culturii, Daniel Barbu, fiind acuzați de oponenții proiectului RMGC că au vizitat doar locurile indicate de reprezentanții companiei.
– 20 august: după vizita la Roșia Montană, senatoarea a afirmat că ”proiectul este foarte important pentru oamenii din zonă. În primă fază vor fi mii de locuri de muncă, apoi câteva sute de locuri de muncă”.
– 9 septembrie: într-o postare pe blog, Firea deplânge situația pădurilor din România, invocând și aurul de la Roșia Montană : ”Pe lângă aurul galben care ar urma să plece de la noi, aurul verde ne pleacă, zi de zi, de peste 20 de ani, luandu-ne aerul, sănătatea, energia, rămânându-ne piscurile golase care ne privesc acuzator.”

^sus^

Toni Greblă, senator PSD Gorj

Este jurist de mai bine de 30 de ani. A fost prefect de Gorj după revoluție, și președinte al FSN Gorj. Între 2004 și 2008 a condus Asociaţia Patronală Minieră din România.
– 2009: a inițiat un proiect de modificare a legii minelor care ușura exproprierea proprietăților private în cazul exploatărilor miniere și relaxa și condițiile de minerit în zone cu valențe istorice sau culturale, grăbind procesul de descărcare arheologică.
– 3 septembrie 2012: recomandă bucureștenilor să se revolte și să se ocupe de gropile și gunoiul din orașul lor, în loc să protesteze pentru Roșia Montană.
– 10 septembrie: votează împotriva proiectului de lege pentru Roșia Montană în comisia parlamentară de aministrație și protecția mediului.

Eu sunt membru în comisia special constituită pentru a da un raport acelui proiect de lege și suntem abia la început într-un drum de o lună și ceva pentru elaborarea unui raport. Este evident că nu mă pot antepronunța acum.

Sunteți împotrivă sau pentru ca această lege să treacă?

Înțeleg că din ce am vorbit până acum, n-ați înțeles nimic.

Pentru că în 2009 ați avut un proiect de lege pentru…

Domnule, ați reținut ce v-am spus eu? Mai aveți vreo întrebare? Nu comentarii. Comentariile le fac eu. Dumneavoastră îmi puneți întrebări și eu vă răspund.

Ce părere aveți despre protestele din Piața Universității?

Opinia lor trebuie luată în considerare, trebuie să existe un dialog care va fi chiar în interiorul comisiei, și apoi vom trage concluziile necesare.

Credeți că au dreptate să protesteze sau nu, împotriva acestui proiect?

Oricine are dreptul să protesteze. Că protestul este întreptățit sau nu, aia e cu totul altă problemă. Dar dreptul de a protesta îl are oricine.

Este îndreptățit? Sunt îndreptățiți oamenii să protesteze?

Dumneavoastră ați reținut ce-am spus eu aici? Puneți întrebarea, dacă știți să interogați. Notați răspunsul meu și gata. Ce credeți? Că pe mine mă duceți unde vreți dumneavoastră?

Eu nu vreau decât să aflu niște informații de interes public de la dumneavoastră. Ați fost la Roșia Montană?

În mai multe rânduri.

Ce-ați văzut acolo? Cam care-i atitudinea oamenilor?

Am văzut o localitate reabilitată pe banii companiei. Am văzut oameni care nu au locuri de muncă de șapte-opt ani de zile. Și am văzut cum arată acum terenul. Răvășit de cele patru exploatări miniere la suprafață. Cu ape poluate, cu minereuri și metale grele, cu exploatări care fie trebuie continuate, fie, dacă sunt oprite, trebuie să fie reabilitate, redat terenul în circuitul normal și ecologizată zona. Cu un efort financiar consistent din partea statului. Cam asta e fotografia de sus a Roșiei Montane.

În cazul în care s-ar porni proiectul minier, ar exista un risc de mediu acolo?

Orice activitate industrială, dar nu numai activitățile industriale, orice activitate a omului, orice lucru de pe fața Pământului are un potențial pericol. (…) Însă, legislația modernă, de-a lungul anilor, și tehnologiile au evoluat astfel încât sunt luate cele mai stricte norme de mediu, astfel încât pericolele să fie mult diminuate, până la eliminare.

Credeți că suntem în punctul în care există o tehnologie destul de eficientă pentru acest lucru?

Toate tehnologiile din țările avansate sunt pe același principiu. Și nu reprezintă un pericol nici în Suedia, nici în Australia, nici în Finlanda.


^sus^

Florin Iordache, deputat PSD Olt

Florin IordacheDupă ce a terminat facultatea de mecanică, în 1985, a fost inginer la fabrica de mobilă din Caracal. Între 1996-2000 a fost viceprimar al orașului. Din 2000 este deputat.

– 3 septembrie: a început lucrările din parlament cu o declarație despre Roșia Montană în care susținea crearea unui grup de analiză a proiectului propus de guvern, cu participarea minerilor și a celor care se opun proiectului minier.
Care este părerea dumneavoastră privind proiectul de lege pentru Roșia Montană?

Să analizăm. Începem săptămâna viitoare și vedem ce e cu el. Până nu-l analizăm, până nu mergem și stăm de vorbă și în Piață și cu cei de-acolo, nu am o părere.

Veți vota pentru sau împotriva exploatării miniere?

Sunt în ședință… Deci până nu mergem nu am o părere pro sau contra.

Credeți că este în interes național începerea exploatării miniere din Roșia Montană?

Bineînțeles. Normal

Ce este interesul național pentru dumneavoastră?

(a închis telefonul)
^sus^

——————————

Pe 17 septembrie, Parlamentul a votat pentru înființarea comisiei speciale pentru analizarea proiectului de lege privind Roșia Montană. Comisia trebuie să analizeze până pe 20 octombrie proiectul de lege pentru Roșia Montană și să emită un raport negativ sau pozitiv pentru a servi consultărilor parlamentare ulterioare.

Comisia nu este formată din specialiști, a fost inființată pe considerente politice. Din cei 21 de membri propuși de Plenul Parlamentului pentru componența comisiei speciale, opt aparțin PSD, cinci PNL, cate doi de la PDL, PPDD și UDMR și câte un loc pentru PC și minorități naționale. Membrii PDL s-au împotrivit formării comisiei și au refuzat să-și numească cei doi reprezentanți.

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results