Cine sunt protestatarii care s-au dus la discuții cu Parlamentul

Cei care protestează pentru Roșia Montană în Piața Universității au refuzat să negocieze cu Guvernul și au decis să boicoteze consultările Comisiei Parlamentare. Dar ieri au apărut 15 oameni la Parlament și au fost prezentați de unele canale media ca fiind reprezentanții protestatarilor.

Am fost și noi să vedem cine sunt și ce au de spus:

Premierul Victor Ponta a decis înființarea unei comisii speciale pentru proiectul de lege privind Roșia Montană și o platformă specială de comunicare.

Joi, 26 septembrie 2013, Palatul Parlamentului: Întâlnirea de la palat

În această săptămână, 13 dintre cei 19 parlamentari ai comisiei au vizitat Roșia Montană, s-au întâlnit cu oamenii,  au cules brândușe și au socializat la un local.

Înainte de asta, parlamentarii stabiliseră că la revenirea de la Roşia Montană vor avea o discuţie şi cu protestatarii din Piaţa Universităţii. Nu au știut însă pe cine să invite, întrucât nu se cunosc liderii manifestanţilor, așa că au făcut un formular online de înscriere. Oricine a putut să se ceară pe listă ca să își prezinte punctul de vedere.

Pentru că nu știam că accesul presei va fi permis la această întâlnire, am completat formularul și m-am inflitrat.  La scurt timp, Darius Vâlcov, președintele comisiei, a trimis pe email o invitație prin care mă informa “că joi, 26.09.2013, ora 18.00, are loc întâlnirea Comisiei speciale comune cu reprezentanții ONG-urilor și reprezentanții fundațiilor și asociațiilor”.

Într-un hol cu filtre de securitate de la Palatul Parlamentului, 11 oameni așteaptă întrunirea. Stăm pe fotolii și în aer plutește un soi de nerăbdare și mirare. Parcă nu le vine să creadă că au intrat în palat. O doamnă în uniformă și cu pistol la brâu stă relaxată la o masă, fumează și se uită la noi. Un televizor cu sonorul ucis completează peisajul. Ni se cer pe rând buletinele, ni se fac legitimații, ni se controlează bagajele și trecem printr-o poartă. Doar nu poți intra oricum într-un palat!

Octavian Georgescu, unul dintre cei 11, a venit îmbrăcat în port național și are un rucsac mare în spate, parcă a coborât de pe munte. Își dă brâul țărănesc jos și trece prin poartă și el. Paznicii îi deschid rucsacul și scot un steag regal românesc pe care i-l rețin. Octavian zâmbește.

Pornim însoțiți de paznici, pe niște scări spiralate și ajungem în camera în care are loc întrunirea. Parlamentarii sunt deja prezenți, iar camerele de filmat sunt deja aranjate.

Pentru întâlnirea de azi s-au înscris 27 de oameni cu tot cu mine. În hol eram 11, dar au mai apărut pe parcurs. Sunt 15 acum și doar doi dintre ei sunt reprezentanți de ONG-uri: Isvoran Ilie (Fundația Ecologică Română, cu activitatea suspendată temporar) și Sergiu Nistor (fost  Ministru Secretar de Stat la Ministerul Culturii și reprezentant al Asociației ICOMOS). Ceilalți au venit pe cont propriu și se reprezintă pe ei. Vorbesc pe rând, la microfoane,  și privesc spre membrii comisiei cu nedumerire. Nu pot pune întrebări, trebuie să-și expună doar punctele de vedere în fața parlamentarilor-comisari. Atmosfera se încinge de câteva ori, iar președintele comisiei intervine și calmează spiritele.

Motivul cianurii din cafea și migdale

În sală e cald. Parlamentarii stau relaxați în scaune și intervin din când în când.  Deputatul Florin Iordache spune că “într-un sâmbure de migdală e de trei ori mai mare concentrația de cianură decât cea pe care o găsiți la Roșia Montană”. Cei veniți să-și etaleze gândurile privind proiectul Roșia Montană  sunt enervați. O doamnă într-o rochie mulată și neagră, cocoțată parcă pe catalige,  plimbă prin sală o tavă cu păhărele cu apă. Protestatarii se întreabă în glumă dacă e apă cu cianură. Doamna revine cu o altă tavă, de data asta cu cafeluțe.

Un protestar tânăr vorbește despre argumentul unui politician legat de concentrația de cianură din cafea. Se revine la motivul migdalelor. Șeful comisiei, Darius Vâlcov are controlul suprem asupra microfoanelor din sală. Unora dintre protestatari li se închid microfoanele și li spune să încheie că le-a expirat timpul.

Toți cei 15 veniți aici sunt împotriva proiectului. Expun motive tehnice, culturale, umane, legale etc. Sunt revoltați și tensionați. Spun că proiectul privind exploatarea de la Roșia Montană trebuie retras.

Întrunirea lor cu parlamentarii comisiei a durat trei ore. Și-au expus opiniile, au fost ascultați de membrii comisiei și de presă. Au pus totuși întrebări. La unele li s-a răspuns, la altele nu.

La final, i-am întrebat pe câțiva dintre protestatarii veniți la discuții de ce au venit la întâlnirea cu parlamentarii din comisie. Iată ce au răspuns:

Isvoranu Ilie Ioan, 64 de ani, proiectant electronist

“Aveam destul de făcut, dar am spus că dacă nu vin, nu o să fac nimic și în ultimul moment m-am înscris. M-am înscris pentru că aveam ghimpele meu. Când eu știu că nu e corect ce se face acolo, când e mânărie, când ceea ce a făcut Ponta (…)Ne apucăm și vindem proprietăți care nu știm că sunt ale noastre? Astea mă deranjează! Ca să-ți dai seama, nu trebuie să ai mai mult de trei clase și eu atâtea am și probez cu permisul CFR(…)Repet, ne ducem dracu! Am uitat să le spun că s-ar putea să se trezească cu alegeri anticipate! În timp ce noi vorbim, derbedelu’ de Onțanu otrăvește sectorul doi cu două tone de apă pe zi. Otrăvește cu fecale, cu de toate. Da! Aşa este! Am teancuri întregi de audiențe. Mă băieți, chiar nu vreți să rezolvați ceva?”

Ați fost la proteste?

“Nu, că am un handicap și fiindcă am foarte mult de lucru, niște proiecte pe care să le pun pe picioare. La Roșia Montană gaura aia mare e parfum! E parfum! Aia se poate transforma într-o mină de fonduri. Acolo ai putea să faci un centru de excelență educațional (…).

La Universitate nu știu dacă e, că dacă ei sunt ca băiatu’ ăsta pe care l-am botezat eu Moș Ion Roată al secolului XXI (n.r. cel venit la Comisie îmbrăcat în costum popular), nu știu dacă se poate face ceva. Îți trebuie oameni pasionali, oameni de calitate și sunt. Sunt!”

Iulian Boia, 27 de ani, antreprenor, blogger și activist din Iași

“Am venit pentru că am vrut să observ modul în care lucrează, să văd întrebările și materialele pe care le analizează și să redau lucrurile publicului meu, celor care mă citesc. Cred că întâlnirea de azi este o inițiativă bună, am privit-o cu scepticism și privesc cu scepticism faptul că dumnealor se declară arbitri integri care nu au luat deja o hotărâre. Din punctul meu de vedere, mare parte dintre ei s-au pronunțat deja și rămâne să vedem. Deocamdată nu sunt concluzii și nu au răspuns la întrebările noastre și-atunci nu pot să spun că e bine sau rău.”

Pantelică Radu, 37 de ani, dezvoltator software

“Am venit să particip pentru că am fost demonstrant în București, în fiecare duminică, cu mai mulți prieteni. Am citit diverse materiale și am văzut diverse clipuri pe internet, sunt destul de bine informat. M-am înscris necrezând că am șansa de a fi invitat. Când am fost invitat am gândit că e păcat să nu vin. După cum știți, asociația principală care a organizat și demonstrațiile a recomandat să nu mergem la întâlnire pentru că practic comisia nu are nicio autoritate. Vocea poporului este că proiectul trebuie retras. Punct! Iar să introduci o comisie este un element de diversiune. Noi suntem foarte hotărâți (…).”

Vlad Bujdei Tebeica, 23 de ani, student la Facultatea de Științe Politice

“Am venit din două motive, unul ca jurnalist, care-i mai puțin relevant,  și al doilea ca membru al Centrul de Studii în Idei Politice. De foarte mult timp sunt interesat să văd cum gândește societatea civilă din România. De foarte multe ori am fost mai mult decât dezamăgit de prestațiile publice când vine vorba de interacțiunile dintre cetățeni și reprezentanții lor. În seara asta am avut, iarăși, niște indivizi care au venit cu teoria conspirației, că există grupuri ascunse, care ies din bârlogul lor să profite de țară, tot felul de nebunii de genul ăsta. Extraterești practic.

Sunt bucuros că au fost vreo două discursuri pertinente care cred că au fost mai mult decât eficiente. S-a văzut și după reacția președintelui comisiei. A fost mai mult decât receptiv, dar îmi mențin părerea că a fost o simplă șaradă și că nu are cu adevărat niciun efect. Pur și simplu trebuie să ne gândim la următorul lucru: această comisie a luat naștere în urma faptului că au apărut reacții. Dacă nu ieșea nimeni în stradă, noi nu ne-am fi aflat aici pentru că această comisie nu ar fi existat. Practic ar fi trecut necontestat proiectul de lege, nimeni  nu ar fi pus nicio întrebare. Faptul că oamenii au ieșit în stradă și au spus că nu e în regulă și că reprezentanții s-au sesizat la reacția oamenilor, deja,  este ceva în neregulă.”

Georgescu Liviu, 36 de ani, inginer

“In calitate de protestar, să susțin contra-argumentele începerii exploatării. Pro-argumente nu există. Așa-zisele locuri de muncă sunt o himeră, nu ai de ce să creezi locuri de muncă la țară. La mine la țară nu există locuri de muncă.”

Credeți că a avut efect că ați venit?

“Acuma depinde, dulce ca mierea este gustul trădării! Sper să înțeleagă că oamenii nu mai suportă ipocrizia lor. S-a văzut clar că sunt ipocriți. Nu știu exact cum îl chema, Dolha și cu celălalt, de lângă, care mânca sâmburi de migdale(…) și ipocrizia lor este foarte vizibilă, și problema lor era când era PDL-ul la guvernare. Acuma nu mai e o problemă ipocrizia, doar ei sunt ipocriți și nu mai e o problemă. Argumente nu există, locurile de muncă sunt o himeră pentru că, de fapt, prin Roșia Montană sunt vreo doi- trei inși(…)Deci,  statul român va lua cea mai mică sumă. Chiar dacă vând eu banane la piață, statul român încasează mai mult de pe urma mea.

Încasează TVA, CAS,  încasează la sănătate, încasează impozite. Acolo fiind zonă defavorizată, fiind zonă mono- industrială, nu știu exact care-i legea, dar acolo statul român nu încasează nici CAS-ul ăla cum trebuie, nici TVA-ul nu se plătește…  vezi doamne creează locuri de muncă, dar nu zice câte desființează. E o ipocrizie generală și trădătorii vor fi hrăniți cu oase ca pe vremea dacilor. Dacă se aprobă proiectul se va incita populația și lumea va ieși în stradă și va ieși rău. Jandarmii  să-și vadă de treaba lor în ziua aia, când se aprobă proiectul, dacă se aprobă proiectul. Să se ducă să-și bage picioare-n gips, să-și facă analize, să-și ia medicale pentru că o să aibă de suferit aiurea. Bolovanul zboară de unde vrea el, benzina la fel, vine de unde vrea ea. Nu ai de unde să știi.”

Ați fost la proteste?

“Duminică am fost. Când am și eu timp. Am și eu copii.”

Ovidiu Grosu, 43 de ani, cercetător genetică și fizică cuantică 

“Sunt chiar din zonă de acolo, din patrulaterul apusean. Înainte de a a-i afecta pe cei din București cianurile, mă afectează întâi pe mine acolo. Am venit la Palatul Parlamentului pentru a fi sigur că românii aud ceea ce gândesc și nu se transmite un mesaj trunchiat. Mai departe ați văzut, m-am exprimat așa cum gândesc și fiecare interpretează cum vrea.”

Credeți că a avut efect această întâlnire?

“Eu cred că da. Sunt un optimist, un optimist incurabil. Cred că după două eșecuri, o reușită înseamnă sută la sută reușită.”

Ștefan Vianu, 49 de ani, profesor la Universitatea de Arhitectură

“Am venit aici fiindcă sunt contra proiectului Roșia Montană Gold Corporation. Consider că acest proiect este distrugător din punct de vedere economic și anticonstituțional. Proiectul de lege, care ar favoriza Gold Corporation, nu respectă Constituția României din mai multe motive și pe mai multe planuri: pe planul cultural, pe planul de respectare a proprietății și cel puțin pe aceste două planuri Constituția României este încălcată. Pe de altă parte, este un proiect care ar fi, nu numai împortiva interesului național, este din toate punctele de vedere, contra interesului național.

Ca să-mi argumentez punctul de vedere am trimis la nenumăratele rapoarte care s-au făcut,  pe care orice cetățean le poate consulta pe site, rapoarte insituțiilor autorizate, forurilor instituțiilor științifice supreme ale României. De exemplu, Academiei Române și Academiei de Științe Economice care a dat zeci de argumente arătând că, din punct de vedere economic, acest proiect este dezastruos. Deci încă o dată, cei care sunt pro proiect repetă în mod mecanic locuri de muncă. Asta nu înseamnă nimic! Nu înseamnă nimic! Se distrug mult mai multe locuri de muncă decât se fac. Deci, din punct de vedere economic, economiștii au arătat că este un dezastru.”

Credeţi că a avut efect acestă întâlnire?

“Eu sper că da. Mi s-a părut că domnii parlamentari au fost receptivi. Dacă acești domni, fiindcă ei vor vota, vor vota pentru proiectul Gold Corporation ar fi o tiranie de tip stalinist. Îmi măsor cuvintele. Nu există niciun argument în favoarea acestui proiect. Deocamdată,  trebuie să apară măcar un argument. Nu există niciun om de știință care s-a pronunțat pentru acest proiect în calitate de om de știință. Sunt doar minciunile și dezinformarea și propaganda Gold Corporation. Nu există argumente. Este un dezastru! Deci, este evident că în spate sunt corupți. Asta nu o spunem noi, exaltații în piață. O spunea chiar USL-ul, care lupta, zicea… este un proiect în care este implicată corupţie.”

Ați fost la proteste?

“Am fost în fiecare duminică și chiar sâmbăta trecută, am fost de asemenea și iată, suntem în parlament. Am format, am fost o verigă din lanțul uman care a înconjurat parlamentul.”

Afrodita Iorgulescu, 67 de ani, Profesor  ASE

“Am venit să expun motive, argumente pe care noi le avem din 2002 la grupul nostru care luptă pentru salvarea Roșiei Montane. Din 2002 le spunem, sunt publice. Până acum nu ne-a luat nimeni în seamă, acum am fost și la miting, am venit și aici. Nu pierdem nicio ocazie să expunem contra-argumentele.”

Credeți că are un efect întâlnirea din această seară?

“Din 2002 vorbim și sperăm de fiecare dată. Deci, acuma sperăm. Am înțeles că mai avem o șansă vineri. Luptăm până în ultimul moment!”

Ați fost la proteste?

“Am fost în fiecare duminică. Mi-am rupt picioarele.”

Vizita s-a terminat și-am plecat de la palat!

The end!

Reporter: Ana Poenariu

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results