Cum a blocat

o conferintă despre discriminare

24 feb 2018

> Niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen și au ajuns să fie ei înșiși discriminați de autorități.

 

Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastiale-a anulat evenimentul după ce a primit mai multe plângeri de la membri și susținători ai Coaliției pentru Familie (organizația care militează pentru schimbarea definiției familiei în Constituție). Purtătoarea de cuvânt a Coaliției s-a întâlnit cu directorii liceelor și le-a spus să nu lase elevii la conferință.

 

Eu nu admit în Ateneu să se discute despre homosexualitate, despre lesbianism, despre transghender”, a spus directorul Valentin Gheorghiță.

> Evenimentul se numește „Women Talk Conference” și este finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite printr-un program de schimburi culturale.

 

Elevii s-au gândit să pună în discuție teme dureroase ale societății. „Am ales să invităm oameni care reprezintă diverse comunități, precum cea romă, LGBT, femei în politică și femei care activează în sporturi considerate de către societate a fi ale bărbaților.”

 

M-au invitat și pe mine să le povestesc elevilor despre hărțuirea sexuală online, subiectul la care lucrez de un an.

 

Printre cei cinci participanți era și regizorul Patrick Brăila, membru al comunității LGBT, care și-a schimbat genul de la femeie la bărbat. "N-am fost niciodată altceva decât un tip transgender, dar terapia de substituție hormonală a schimbat percepția celorlalți asupra genului meu, adică au început să mă creadă pe cuvânt", spune Patrick.

 

> Asta a fost prea mult pentru Baroul Vrancea. Avocații au reclamat autorităților locale încălcarea Constituției, articolul despre libertatea de conștiință, aliniatul 6: „Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.

 

Ioan Ioanovici, decanul baroului, ne-a mărturisit că înainte să trimită sesizarea s-a consultat cu Ana-Corina Săcrieru, avocat în cadrul Baroului Vrancea, fata fostului președinte al Judecătoriei Focșani. Săcrieru este și purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Familie.

 

Cei de la Baroul Vrancea au fost „cei mai plânși”, mi-a explicat inspectorul general Dorin Cristea. Inspectoratul Școlar Vrancea a luat sesizarea baroului, și-a pus ștampila pe ea și a trimis-o în atenția tuturor liceelor din Vrancea. A ajuns la avizierele liceelor ca un document oficial:

Asta nu a fost singura sesizare care a ajuns la Inspectorat.

 

> Cristi Irimia, consilier județean și membru PNL, a trimis instituției o cerere de informații „in calitate de JURNALIST”, după cum mi-a explicat prin SMS.

 

Într-adevăr, consilierul județean este în același timp editor al publicației Vrancea Media, ai cărei principali parteneri sunt Coaliția pentru Familie și Spălătoria Auto Oituz. I-a pus chiar lângă sigla site-ului:

> Politicianul jurnalist întreabă Inspectoratul: „Aveti in vedere sa transmiteti o atentionare cadrelor didactice din Vrancea pentru a nu se lasa implicate intr-o actiune care nu are acordul parintilor pentru copii?”.

> Cristi Irimia a candidat și la primăria Focșani, în 2012, susținut chiar de Ioan Ioanovici, decanul Baroului.

> O altă sesizare a venit de la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, al cărei purtător de cuvânt, Ioan Șolea, este și reprezentant al Coaliției pentru Familie. Nu a vrut să stăm de vorbă: „Nu comentăm. Vă mulțumesc”.

 

Inspectorul Dorin Cristea mi-a zis că a mai trimis sesizare Asociația „Părinți pentru Ora de Religie, care este membră a Coaliției pentru Familie. Dar purtătorul de cuvânt al asociației spune că nici n-a auzit de eveniment. „Nu știu nimic.”

 

~

 

> Astfel, părea că întreaga societate civilă din Focșani se răscoală împotriva homosexualilor.

 

Nu a fost greu să convingă directorul Ateneului să anuleze evenimentul: „Noi suntem o instituție serioasă, o instituție publică, eu nu admit în ateneu să se discute despre homosexualitate, despre lesbianism, despre transghender. Mi se par subiecte nelalocul lor”, mi-a explicat la telefon directorul Valentin Gheorghiță.

 

> Ateneul a găzduit acum o lună un eveniment educativ al Platformei „Împreună”, care promovează referendumul inițiat de Coaliția pentru Familie și are același președinte - Mihai Gheorghiu, directorul adjunct de la Muzeul Țăranului Român.

 

„Știți foarte bine ce a fost săptămâna trecută la Muzeul Țăranului”, mi-a spus directorul Ateneului și nu a mai vrut să răspundă la restul întrebărilor.

 

~

 

> A doua zi după ce Ateneul a anulat evenimentul, purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Familie, Ana-Corina Săcrieru, a mers la Inspectorat și a participat la o ședință cu directorii școlilor din Focșani. „Atenție cu elevii minori la ce activități participă. Directorii să aibă foarte mare atenție unde se duc elevii”, a rezumat discuția inspectorul Dorin Cristea. “Și Poliția a fost la ședință.”

> Coordonatoarea evenimentului e o elevă de-a unșpea, care a fost cu bursă într-un liceu din America și s-a întors cu gândul să se implice mai mult în comunitate.

 

„Am vrut să invit persoane care activează în mai multe domenii. Violența domestică este o problemă extrem de gravă în societatea noastră, stereotipurile despre femeile rome, cum că fac copii doar pentru alocație și nu sunt oameni. Dacă toată lumea se ascunde de problemele astea care există, eu de ce să mă ascund?”, spune ea.

 

A chemat profesori universitari, activiști pentru drepturile omului și pe mine, jurnalist independent, să le vorbesc liceenilor despre agresiunile sexuale din mediul online. „Revenge porn e o problemă gravă”, mi-a zis. „S-a întâmplat în liceul meu chiar săptămâna trecută”.

 

Elevii au făcut parteneriat cu Inspectoratul, au lipit în mai multe licee afișe cu conferința și au închiriat o sală la Ateneu. A apărut și un articol în Ziarul de Vrancea: „Prima conferință despre drepturile și discriminarea femeii”.

Apoi, cu trei zile înainte de eveniment, fata a aflat că au fost anulați.

 

> Povestește că a primit un telefon de la responsabila cu proiectele culturale ale ateneului: „A început să-mi spună, pe un ton dezamăgit, că a vorbit cu șeful dumneaei, că nu este de acord cu treaba asta, cum adică să aduc un transexual la conferință?

 

Eleva spune că a doua zi a sunat-o și o doamnă de la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. „Mi-a zis că Patrick nu este om, apoi a dat-o la întors. Mi-a spus că domnul inspector general este foarte indignat.”

 

După ce i-a trecut sperietura, a mers mai departe cu conferința. A închiriat o sală la Hotel Unirea, în spatele Ateneului. Le-a cerut participanților să vină cu un formular de acord parental semnat, ca să nu aibă probleme constituționale.

 

> Pentru regizorul Patrick Brăila nu e primul și nici ultimul caz de discriminare.

 

Probabil că nici nu consideră că au discriminat. Nici eu n-am știut că am fost/sunt discriminat până n-am aflat ce e discriminarea. Așa și dumnealor. Măcar sunt onești în atitudinea lor discriminatorie, deși mă întristează puțin că nu fac diferența între transfobie si homofobie.”

Au apărut reacții după ce am scris cum Coaliția pentru Familie a blocat un eveniment al elevilor:

 

> O avocată a baroului Vrancea s-a dezis de sesizarea baroului depusă la inspectorat împotriva conferinței organizate de elevi. În comentariile statusului dumneaei, alți membri ai baroului o susțin pe colega lor.

 

> Ieri am primit un mesaj de la o altă avocată a baroului, care se dezice de sesizare. Am atașat documentul pe care l-am primit de la dumneaei.

 

> Un deputat PSD a condamnat demersul de cenzură.

 

> O elevă care a participat la conferință alături de mama ei a scris pe blogul personal cum a trăit ea toată experiența.

 

~

 

* Am sunat-o de numeroase ori pe purtătoarea de cuvânt a Coaliției pentru Familie, i-am dat mailuri și SMS-uri, atât pe contactele personale, cât și pe cele ale organizației, dar până acum nu am primit vreun răspuns.

* Ateneul din Focșani e o instituție publică în subordinea consiliului local, așa că am sunat și la primărie, unde m-au purtat dintr-o centrală într-alta - responsabilii erau fie în ședințe, fie în delegații. Până la urmă, purtătorul de cuvânt m-a informat că nu știe nimeni nimic.

 

Reporter: Venera Dimulescu

Support: Vlad Ursulean, Luiza Vasiliu

A contribuit Diana Meseșan.

 

Casa Jurnalistului este o comunitate de reporteri independenți,

susținuți direct de cititori.

Contribuie și tu la reportajele și investigațiile următoare!