Rusia

După ani și ani, Rusia exportă iar un model de stat în Estul Europei: democrația iliberală.

 

“Metoda Putin” păstrează votul popular ca un ritual de confirmare a liderului, dar demontează celelalte principii democratice: echilibrul puterilor în stat, independența justiției și a presei, societatea civilă & co.

 

Ideea e că pluralismul ar fi slăbit națiunile, așa că acuma trebuie să se ridice liderii naturali și să unifice puterea.

 

> Practic, o facțiune convinge țara că e în stare de asediu și preia controlul asupra instituțiilor-cheie, apoi schimbă regulile jocului astfel încât să nu mai poată fi dată jos.

 

Facțiunile din fiecare țară se legitimează prin naționalism sau credință, dar fac parte dintr-o rețea multinațională fără nici un Dumnezeu.

 

Ungaria și Polonia au luat-o pe drumul ăsta, alături de Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, China comunistă și India naționalistă.

 

Urmează, printre alții, România.

Am mers la sursa acestui val de democrații iliberale: Moscova.

 

Am găsit un oraș în expansiune, unde imperialismul sovietic se împletește armonios cu capitalismul autoritar. Oamenii știu că statul e corupt, dar îl susțin pentru că îi face să se simtă puternici.

 

În timpul ăsta, opoziția este arestată, jurnaliștii de investigație sunt omorâți, iar grupările paramilitare înfloresc și se implică în conflicte din toată lumea, răspândind acest fascinant darwinism oriental:

Tinerii Frumoși și Putin

 

86% dintre tinerii ruși îl aprobă pe Putin, mai mult decât orice alt grup de vârstă. Două treimi cred că țara merge într-o direcție bună. Cei mai tineri au trăit toată viața sub Putin. Nici nu își mai imaginează vreo alternativă.

 

“Vladimir Putin e ca un tată. Își apără țara și, prin extensie, te apără și pe tine. În același timp, are simțul umorului.”

 

Cea mai puternică mobilizare pe Internet nu mai este pentru protestele opoziției, ci pentru manifestațiile aripii de tineret a Partidului Rusia Unită.

 

Am urmărit câteva zile Garda Tânără a lui Putin. Ne-au explicat ce îi mână în luptă și am sărbătorit cu ei victoria, ca să nu trebuiască s-o faci tu :)

 

Democrația face mai mult rău decât bine unei societăți și, în principiu, ea nu funcționează.

 

Citește tot articolul »

"La noi nu există alegeri!"

 

Bântuie ideea că Rusia nu poate fi ținută în frâu decât de un braț de fier.

 

Istoria ei e o serie de autocrații care i-au împins granițele cât mai departe de Moscova. În anii ‘90 a încercat să devină o democrație liberală, dar a sfârșit în haos, foamete și umilință.

 

Apoi a venit Vladimir Vladimirovici și a plătit pensiile. A redus sărăcia la jumătate. A readus Rusia printre marile puteri ale lumii, cel puțin din punct de vedere militar.

 

Astfel că fostul ofițer KGB s-a ridicat deasupra politicii și controlează toată țara prin tehnocrați și securiști plasați în posturile-cheie.

 

Nu a mers la nici o dezbatere, nu are program electoral, n-a făcut campanie aproape deloc, nu mai are nevoie nici de partid, a candidat “independent”.

 

 A luat 77% din voturi.

Citește tot articolul »

"Moare un jurnalist, nu-i pasă nimănui"

 

“Există libertate de exprimare în Rusia! Jurnaliștii pot scrie ce vor ei”, spune redactorul-șef de la ziarul de opoziție Novaya Gazeta și zâmbește amar. “Dar ce pă­­țesc după aia… ehei, asta-i altă discuție.”

 

Novaya Gazeta e cea mai premiată publicație rusească. Investigațiile lor despre război și corupție au schimbat istoria. Dar șase dintre cei mai buni reporteri le-au fost omorâți pentru asta.

 

Rusia e undeva la coada clasamentului global al libertății presei. De la începutul anilor ‘90, sute de jurnaliști ruși au fost omorâți, de multe ori la comanda celor despre care scriau.

 

Cei rămași lucrează sub o amenințare constantă. Sunt presați economic și intimidați politic. Cine spune alt adevăr decât cel oficial poate fi atacat în orice moment.

 

Am vizitat patru redacții care încă mai rezistă.

 

Citește tot articolul »

Reportajele din Rusia sunt parte a unui proiect despre democrația din Europa de Est.

 

Au transmis Lina Vdovîi și Vlad Ursulean.

 

Urmează Ungaria, Turcia, Polonia, Germania de Est și... România.

 

Susține proiectul!

PS: S-au stricat rețelele sociale!

Înscrie-te aici dacă vrei să primești articolele noastre direct pe mail: