Avatar

Hai să construim împreună noul jurnalism

În ultima lună am întâlnit mulți oameni dezamăgiți de presă, care priveau spre viitor și se întrebau Noi de unde o să ne informăm?.toge

Avem o idee: Cum ar fi ca jurnalismul să nu se împotmolească în politicieni sau companii și să depindă doar de public?
Hai să încercăm! Lansăm o campanie de crowdfunding pentru Casa Jurnalistului.

Suntem o comunitate de jurnaliști independenți. Am lucrat cu toții în presă – în ziare, în televiziuni, în radio-uri. Acolo am reușit să facem niște materiale tari și să câștigăm premii cu ele, dar am văzut cum majoritatea instituțiilor media au fost construite ca instrumente de luptă politică și asta ne cam tăia entuziasmul.

Așa că am pornit pe cont propriu. Acum un an jumate ne-am mutat într-un etaj dintr-o casă veche din centrul Bucureștiului și ne-am apucat să scriem din tot sufletul.
Motivația era egoistă: eram curioși și însetați să înțelegem lumea din jur. România e un loc minunat pentru a afla cum funcționează societatea și firea umană.
Și, dacă tot facem asta, ce-ar fi să povestim și altora?

Am construit Casa Jurnalistului astfel încât să poată sta în picioare fără nici un sprijin. Lumea în care am crescut ne spunea tot timpul NU. În facultatea de jurnalism ne spuneau că așa ceva nu se poate. În redacții ne spuneau că e o prostie.

Dar Casa asta ne-a adus o serie de surprize:
Prima surpriză a fost că s-au strâns imediat în jur reporteri cu aceeași curiozitate în sânge.
A doua surpriză a fost că mulți oameni au început să citească și să aprecieze ceea ce scriem.
A treia surpriză se întâmplă acum: cititorii încep să ne susțină financiar. Fără moguli, fără reclame, fără combinații dubioase. Doar cel mai bun jurnalism de care suntem în stare.

Învățăm din mers. Avem în jur de 25 de ani, am terminat toți universități, dar Casa Jurnalistului ne e cea mai bună școală. În ultimii doi ani am bătut țara-n lung și-n lat după subiecte, de multe ori doar cu bani de covrigi. Am făcut autostopul și am dormit la localnici de nevoie, dar asta n-a făcut decât să ne îmbunătățească reportajele. Majoritatea merită citite.

Am început să lucrăm în echipă și să facem proiecte ample despre subiecte adânci din societatea românească: căpeteniile locale care stau la baza politicii, diversitatea religioasă sau gazele de șist (pentru care am făcut cel mai complex proiect jurnalistic online de la noi).

Într-un asemenea material intră enorm de multă muncă. Ca să învățăm unii de la alții, am dezvoltat o metodă de editare colectivă a textelor, în care despicăm firul în patru, verificăm informațiile, scriem și rescriem până când suntem mândri de articol și-l trimitem către cititori. Am experimentat cu abordări diverse, de la reportaje hiper-personale până la data journalism, culmea obiectivității.

În timpul ăsta nu am făcut foamea decât ocazional. Am trăit cu pachete de la părinți, cu împrumuturi nerambursabile de la prieteni, cu mâncare gătită de prietene și cu premii sau burse jurnalistice care ne-au ținut pe linia de plutire.

În ultima vreme, tot mai mulți oameni au început să doneze, să ne încurajeze și să ne ceară să acoperim mai multe subiecte.

Ne-am dat seama că avem infrastructura să facem asta. Suntem cinci oameni foarte implicați și mai avem încă vreo zece în jur care ar scrie dacă am avea stabilitate.

Lucrăm mai low-budget ca oricine din presă, dar tot trebuie să plătim casa, mâncarea și cheltuielile de bază. Avem o viață frumoasă, însă subzistența ne mănâncă mult timp pe care am putea să-l petrecem scriind și organizând o redacție adevărată.

Nu vrem să punem reclame la bere sau proiecte miniere lângă articolele muncite cu lunile. Și ne place ca ceea ce facem să fie accesibil pentru toată lumea, fără paywall.

Așa că încercăm ce ni s-a tot spus că e imposibil: pornim o comunitate a susținătorilor jurnalismului independent. Reacția voastră decide dacă și cât de mult ne extindem.

Dacă 100 de cititori donează câte 5 euro pe lună, scăpăm de spaima chiriei și întreținerii. Dacă 200 de cititori fac asta, avem și mâncare și cele trebuincioase. Dacă se strâng și mai mulți, ne finanțăm deplasările prin țară.

Dacă vrei să creștem, intră în comunitatea susținătorilor:


Contribuția (variante):



Donațiile sunt recurente, adică se fac automat în fiecare lună, trebuie să completezi o singură dată.
Banii se transmit prin PayPal, cel mai folosit serviciu de plăți online. Poți schimba sau opri oricând contribuțiile.
Dacă nu ai cont PayPal, apasă pe “Pay using your credit or debit card” și completează datele de pe card.
Dacă poți să donezi doar prin transfer bancar, ai aici datele noastre. Dacă vrei să ajuți altfel, dă-ne un mesaj.

Mulțumim!
Toți cei care contribuie (sau ne-au ajutat în trecut) vor primi lunar câte un semn al recunoștinței noastre.

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results