Vor politicienii să ne citească mailurile?

Lumea vuiește după ce s-a confirmat că americanii filtrează Internetul și își bagă nasul pe unde au chef, inclusiv în mesajele tale de pe Facebook. Moda pornită de regimurile represive se răspândește prin țările democratice, în numele luptei împotriva terorismului.

Un deputat a propus să facem și în România un sistem de filtrare și supraveghere a comunicațiilor online, care să ne apere de teroriști. E vorba de Sebastian Ghiță, deputat PSD, care controlează televiziunea de știri RTV și firma de IT Asesoft, membru în comisia de control parlamentar asupra activității SRI.

Uite ce a spus acum două zile într-un interviu pentru Hotnews, când a fost întrebat dacă avem nevoie de un program PRISM în România:

– Da, cred foarte tare că serviciile românești ar trebui să își construiască astfel de instrumente. Dacă nu și-au și construit.

– De urgență trebuie să se gândească și trebuie să le alocam resurse financiare astfel încât (serviciile secrete n.r.) să fie capabile să culeagă aceste informații.

– Nu cred ca mai trebuie să stam cu mâinile în sân să tolerăm atâtea rele în numele libertății și drepturilor omului.

Presa s-a concentrat pe altă propunere a lui Ghiță – să nu-ți poți lua cartelă PrePay decât cu buletinul. Dar monitorizarea activă a Internetului ar avea consecințe mult mai mari. Am vrut să vedem ce șanse are un astfel de proiect atunci când ar fi votat în Parlament.

Am vorbit cu 48 de parlamentari, aleși la întâmplare, și cei mai mulți se declară total împotriva ideii. Doar 5 dintre ei au spus ferm că sunt de acord. Întrebarea a fost:

Ați fi de acord cu un sistem anti-terorist de monitorizare a Internetului, așa cum au americanii?”


Uite cele mai interesante răspunsuri:

NU:

Mihăiță Calimente, PNL:

Este poliție politică, nu monitorizare. Eu nu am suferit ce am suferit sub comuniști ca să-mi bage iar Ghiță securitatea în casă? România nu este în situația SUA, Internetul nu trebuie reglementat.

Ioan Munteanu, PSD:

Eu sunt împotriva intrării în suflet.

Daniel-Stamate Budurescu, PNL:

Eu zic să-i depășim pe americani. Fiecare să aibă un panou și Orwell să fie mic copil. Să vedem, poate mulți vor spune că nu au nimic de ascuns, atunci să meargă în fundul gol pe stradă.

Márton Árpád-Francisc, UDMR:

Nu sunt adeptul alunecării spre statul polițienesc. Trebuie să existe un echilibru just între drepturile omului și posibilitățile statului de a avea acțiuni anti-tero și de urmărire a infracționalității. Codul penal, legile în vigoare în domeniul spălării banilor și a crimei organizate sunt poate chiar mai permisive spre drepturile autorităților care ne urmăresc decât ar trebui să fie.

Varujan Pambuccian, Uniunea Armenilor:

N-are nicio legătură cu programul americanilor, ăla ar costa cât PIB-ul României. Mi se pare o chestie inutilă, dar este limpede că există presiuni foarte mari din partea serviciilor, o majoritate de 70% care anunță că da și e limpede că o să se întâmple.

Sper ca interceptările să se facă cu acordul unui judecător, fără o mie de excepții, și că materialul care a fost interceptat să poată fi urmărit din momentul prelevării până la arhive, cu semnătură electronică și imposibil de modificat. Dacă se face așa, lucrurile sunt suficient de inofensive. Dacă nu, o să vedem multe abuzuri în anii viitori. În momentul în care e o majoritate de 70% nici nu mai contează cum votez.

DA:

Octavian Bot, PNL:

Cred că accesul la internet trebuie reglementat. 90% din cei care folosesc internetul sunt cretini, înjură, calomniază, nu mi se pare normal să te ascunzi în spatelea anonimității. Cumva trebuie reglementat, dar nu m-am gândit exact, sunt în concediu acum, hehe.

Cătălin Potor, PNL:

Asta ar trebui să fie o practică curentă pentru serviciul de informații. Ar trebui în activitatea lor zilnică o astfel de treabă. Cum au americanii niște cuvinte cheie care sunt monitorizate, niște filtre, așa ar trebui și serviciile să facă. Acuma nu trebuie nimeni să monitorizeze site-urile porno pe care le vede un copil sau așa.

Mihai Tudose, PSD:

Orice om normal la cap vrea să fie în siguranță. Un anumit tip de monitorizare, nu ca paznic general – dacă există suspiciuni de acte ilegale, pedofilie, chemare la jihad, prostituție, trafic de carne de vie.

Alte preocupări:

Cornel-Cristian Resmeriţă, PSD:

Sunt în mijlocul unei greve în Valea Jiului.

Niculae Mircovici, Uniunea Bulgară din Banat:

Nu știu despre ce-i vorba. Nu știu în ce măsură sunteți dumneavoastră informat despre cei 275 de ani de la venirea bulgarilor în Banat. Eu de trei săptămâni mă dedic acestui eveniment ca să arăt că românii și bulgarii nu sunt cetățeni de mâna a doua în UE. Îl aduc pe Stoichkov, pe Hagi, pe Popescu, tot ce înseamnă stele în domeniul sportului, al muzicii. Nu mă interesează Ghiță și cu toate minunile lor care sunt.

L-am sunat și pe Sebastian Ghiță, aveam încă o mulțime de nelămuriri. Americanii au construit niște buncăre gigantice, cheltuie un catralion de dolari și pot să forțeze Google, Facebook și Microsoft să se lase virusate de guvern. Cum ar construi România un sistem asemănător?

Iar domnul Ghiță e implicat și în politică, și în afaceri, și în media, și în serviciile secrete. E un potențial imens de conflict de interese. Ce rol ar urma să aibă în programul ăsta?

A refuzat să vorbească la telefon, a insistat să-i trimit un e-mail.

Am trimis mailul cu întrebări și am înghițit în sec. Poate am intrat ca fraierul în programul de beta-testing al PRISM-ului românesc. Nu-mi rămâne decât să sper că o să fie lucrătură românească, o să ruginească în vreo doi ani și o să fie dus la fier vechi.

PS: Vă invităm să ne monitorizați activitatea online. E super simplu, ajunge un click: :)
Ștefan Mako
Vlad Ursulean

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results