Filmul unei sinucideri ratate

20 iunie 2012. Ziua Z în „Trofeul calității”. Un proces care i-a mâncat celebrului locatar din Zambaccian nr. 16 șase ani din viață. Demnitarul s-a bărbierit cu grijă, așa cum o făcea în fiecare zi. S-a îmbrăcat cu o cămașă albă, impecabil călcată, asortată cu pantalon negru cu dunga perfectă.

 Puțin după ora 18, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au citit verdictul prin care l-au condamnat pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de toți cei cinci membri ai completului.

CONDAMNATUL a aflat noul lui statut între cărțile lui,  între tablourile pe care le-a privit de mii de ori, tocite cu admirație. Cărțile de drept erau o batjocură la situația lui juridică. NU PUTEA SĂ ACCEPTE URIAȘA NEDREPTATE, EROAREA JURIDICĂ GRAVĂ. Lăsați-mă să diger știrea, i-a spus Danei, transmițând apropiaților că vrea să fie singur. 

În locuința din Zambaccian, fostul premier a fost anunțat de Ioan Rus, ministrul de interne, că va primi vizita a doi polițiști care-i vor prezenta mandatul de executare a pedepsei. 

Ioan Rus i-a spus lui Năstase că există două variante care să-l ferească de imaginea unui fost prim ministru plimbat cu niște cătușe la mâini prin fața camerelor de luat vederi :

a) fie se prezintă singur la sediul Direcției Cercetări Penale, arestul din Rahova, pentru a fi încarcerat

b) este trimisă o echipă de poliție la el acasă, cu geamuri fumurii, care să intre în garaj, să intre toți în mașină și să demareze spre Rahova.

Năstase i-a replicat lui Ioan Rus la telefon : “Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Eu nu voi părăsi domiciliul meu. E în puterea mea să decid asta. N-are nici un rost să insiști. Eu nu voi ajunge în arest. Voi decide singur ce am de făcut”.  Rus a decis să trimită o ambulanță, odată cu mașina de poliție.

Afară, pe stradă, era delir. Se adunaseră peste 200 de persoane, ziariști dar și băieți curioși prin statul de funcțiuni.

 În jurul orei 22:30, poliția ajunge la locuința lui Năstase pentru a-i înmâna citația. Polițiștii,  Nicolae Costea și Cristian Ionescu, sună la interfon, iar după câteva minute, Andrei, fiul cel mare al fostului premier, le deschide poarta. Adrian și Dana Năstase, vizibil afectați psihic, nu s-au opus în nici un fel. 

‘Trebuie să-l ridicăm, să mergem la locul de detenție’ au anunțat polițiștii sec, la lift. Condamnatul s-a arătat surprins de venirea la cinci ore după sentință. Grabă mare! a spus el cu ironia care l-a făcut celebru, dar i-a adus și multe dușmănii. 

Politiștii i-au arătat mandatul. L-au rugat să-si strângă lucrurile pentru arest. Privind spre familia care se agita la încropirea bagajului, un polițist i-a răspuns lui Năstase la întrebare – ‘da, puteți să vă luați și cărți’, Adrian a avut o tresărire. Toți din familie care roiau prin jur au crezut că Adrian are o carte prețuită în cabinetul de la parter. Năstase a coborât în apartamentul de la parter însoțit de cei doi polițiști. 

Împușcături și lupte

Însoţit de comisarul de poliţie judiciară COSTEA NICOLAE, condamnatul NĂSTASE ADRIAN s-a deplasat spre spaţiul din apartamentul nr.1, aflat la parter. 

Știu bine locul, am stat de multe ori de vorbă acolo cu Dan Odobescu. Așa că pot ușor să fac filmul care bate viața. Năstase a privit spre un raft de cărți, a mângâiat o ediție rară de Drept Internațional. S-a așezat într-un fotoliu; în față, pe perete, fotografii de la întâlnirile cu liderii lumii. Mărimile cărora le-a fost egal și partener de pus lumea la cale. Un polițist stătea pe fotoliul alăturat. Năstase a dus mâna spre buzunarul stâng al pantalonilor și a scos brusc pistolul. A fost o luptă scurtă, o disperare a lui Adrian Năstase, care și-a pus pistolul la cap să tragă și a polițistului intrat în belea

Instantaneu acest gest a fost urmat de intervenţia ofițerului de poliție COSTEA NICOLAE, care s-a repezit spre mâna cu care condamnatul ținea arma pentru a-l dezarma. Cei doi s-au ridicat în picioare, s-au deplasat haotic prin încăpere. S-a declanşat un foc de armă. RAPORT Glonțul a plecat în acea încleștare surdă, surprinzătoare; l-a rănit în gât. Sângele sărea ca la un animal înjunghiat. Bubuitura împușcăturii a auzit-o doar Andrei din garaj. A năvălit in cabinet, și priveliștea l-a îngrozit: Tata, tata!, a putut să strige cu disperare. Sub canapea era o baltă de sânge și Năstase privea inert spre ceilalți. 

Martorii prezenți la fața locului au declarat că au auzit la un moment dat o bubuitură dinspre casa fostului premier. 

„La un moment dat am căzut pe jos, eu reuşind să ţin arma în mâna stângă. Atunci am apucat să armez revolverul prin tragerea cocoşului spre spate. Fiind pregătit pentru tragere, în timp ce mă luptam cu poliţistul să scap şi să nu-l rănesc mi-am îndreptat revolverul spre zona capului şi am apăsat pe trăgaci”, a declarat Adrian Năstase. (Raport p11)

 Antena 3 transmite, pe surse, că Adrian Năstase a vrut să se împuşte, cu un pistol, în bibliotecă. Potrivit altor surse, fostul premier a suferit o lipotimie

Ambulanța era deja alertată, fiind în proximitatea casei. Echipajul medical a urcat de urgență, a constatat plaga împușcată și a decis transferul de urgență la spital. În casă era o atmosferă de șoc și groază, fiind alertat de urgență și Parchetul General. Deși Năstase era conștient dar într-o stare psihică deplorabilă, nu s-a știut nici o secundă cât de gravă este leziunea provocată prin împușcare.

În aceste momente, a ajuns şi o ambulanţă în faţa locuinţei lui Adrian Năstase. Echipajul a intrat în garajul imobilului.  Ambulanţa sosită intră în parcarea de la subsol. 

Salvarea lui Năstase

La ora 23,10 echipa medicală a fost solicitată telefonic să intervină pentru acordarea ajutorului medical. „Am fost direcţionaţi spre etajul 1. L-am observat în încăpere pe NĂSTASE ADRIAN, stând în picioare, cu mâinile încătuşate şi murdar de sânge în zona gâtului. Potrivit protocolului medical în vigoare am întins pacientul pe o canapea aflată în cameră, apoi am curăţat plăgile, am pansat, monitorizat şi stabilizat funcţiile vitale ale pacientului. La prima evaluare au fost constatate plăgi multiple prin împuşcare în zona umărului drept şi regiunea latero cervicală dreaptă, aşa încât în timp foarte scurt s-a procedat la hemostază, toaleta plăgilor şi pansament. Pe tot timpul intervenţiei NĂSTASE ADRIAN a fost conştient şi i-au fost explicate toate manevrele ce urmau a fi efectuate potrivit protocolului în vigoare”. (Raport p15)

Năstase a primit îngrijiri de la medicii de pe Salvare. I-au oprit sângerarea, au fost tăiate cămașa și maioul însângerate. A fost pus pe targă, legat cu chingi să nu cadă. Dana i-a pus fularul peste bandajele însângerate, ca să nu fie filmat cu sânge. Celebrul fular, acum. 

Viața de apoi 

La casa lui Adrian Năstase au venit criminaliștii pentru a cerceta ce s-a petrecut. S-a deschis un dosar penal. Au fost ridicate mai multe obiecte printre care un revolver și un proiectil. Arma era deținută în mod legal. Întrebat câte focuri au fost trase, procurorul Valentin Șelaru a spus că „este foarte probabil să se fi tras un singur foc de armă“. El a precizat că proiectilul a fost descoperit la faţa locului. Anchetatorii au declarat că Adrian Năstase nu a lăsat niciun bilet de adio, după ce la televizor s-ar fi vehiculat această variantă.

Floreasca

Din copia FO 19066 a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Secţia Chirurgie Cardiacă şi a vaselor mari a rezultat că Năstase a fost internat la data de 20.06.2012, orele 23,51 cu diagnosticul la internare ”Autoagresiune. Traumatism prin împușcare cu plăgi multiple regiunea cervicală atero – laterală dreapta supraclaviculară și deltoidian drept. Hematom cervical anterior drept prin leziune pachet jugular drept extern…” (Raport p15). 

„Năstase e conștient, a fost urcat la alt etaj, nu știu dacă e vorba de operație sau nu. Am schimbat două cuvinte, e ok, e conștient”, a declarat avocatul Ion Cazacu. 

Medicii premierului

Demnitarul este evaluat de o echipă de medici formată din Șerban Brădișteanu, Daniela Bartoș și Mircea Beuran. Primul urmează să-l opereze, potrivit unor surse. Alții spun că Brădișteanu va fi asistat de Beuran. Echipa este completată de medicul Ioan Lascăr,  specializat în chirurgie plastică și reparatorie.

Beuran a transmis rudelor si prietenilor aflati pe palier ca starea lui Năstase este bună, ca acesta a va fi operat, este stabil. Medicul le-a transmis persoanelor aflate pe palier ca trebuie sa elibereze etajul, pentru ca familia a semnat o hartie potrivit careia doar membrii familiei sa fie anuntati de cum evolueaza starea pacientului.

Glontul nu a ramas in git, transmite postul B1, care spune ca Nastase are rani usoare la git si la umeri.  

Cel mai probabil, Năstase va fi operat dimineața. „Este internat la terapie intensiva, stabilizat si foarte probabil vom intra in operatie in cursul diminetii. Glontul a intrat in regiunea mijlocie a gatului. Nastase e diabetic, cardiac, hipertensiv. E aparent calm, vorbeste”, a spus Șerban Brădișteanu. El a completat că „este sigur o zona grav afectata”. Speram ca in acest moment nimic sa nu ii puna viata in pericol”.

„Am participat la o evaluare interdisciplinara a pacientului, este la terapie intensiva, stabil si evaluat in continuare. Este constient, probabil ca maine dinmineata il vom opera tot in echipa multidisciplinara. Nu am permisiunea familiei sa furnizez mai multe detalii. Interventia chirurgicala de maine este cea recomandata in cazul ranilor prin impuscare”, a spus chirurgul plastician Ioan Lascăr. Acesta este de părere că fostul premier “a fost norocos“. 

Cu bisturiul la gât

La prima oră a dimineții, Ioan Lascăr spune că Adrian Nastase este in stare stabilă. Fostul șef al guvernului este  vizitat de soţie şi de unul dintre băieţi, iar apoi vor fi efectuate pregătirile pentru operaţie. Adrian Năstase va fi operat, sub microscop, în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală, deoarece este vorba despre o intervenţie chirurgicală de mare fineţe.

“La aceeaşi operaţie, vor fi făcute şi intervenţii de chirurgie plastică şi reparatorie, acolo unde va fi cazul”, au mai spus sursele citate. Potrivit aceloraşi surse, glonţul cu care fostul premier a vrut să se sinucidă a intrat în corpul acestuia prin partea stângă, zona muşchiului sternocleidomastoidian, a trecut pe lângă cartilagiul tiroidian, apoi a ricoşat sub claviculă şi a ieşit prin dreapta, prin muşchiul deltoid

După o oră, operaţia fostului premier Adrian Năstase – efectuată în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală, pentru îndepărtarea ţesuturilor distruse pe traseul glonţului – s-a încheiat, iar starea fostului premier este bună, au precizat surse medicale. 

„Din fericire, nu au fost leziuni vitale. Nu va rămâne cu sechele, ci cu cicatrice”, a declarat plasticianul Ioan Lascăr. Medicul a precizat că fostul premier va mai rămâne în spital aproximativ 14 zile. 

Pacientul se află sub tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca din Capitală şi prezintă risc de infarct, a declarat  medicul Şerban Brădişteanu, şeful echipei care l-a operat pe Năstase. 

 

Type to Search

See all results