Avatar

“Burnei se întoarce”

Gheorghe Burnei a încercat să revină în activitate la o clinică privată.

Clinica Gral apare într-un dosar DIICOT pentru că ar fi făcut decontări fictive prin Casa de Asigurări de Sănătate București. Patronul clinicii a fost chiar director al Casei de Asigurări, până când a fost acuzat de conflict de interese și s-a dedicat mediului privat.

În urma reacției publice, clinica s-a lepădat de Burnei. Doctorul a cerut judecătorilor să-l lase să revină la stat, dar până acum a fost refuzat.

Burnei este încă sub control judiciar. A început judecarea lui pentru corupție, iar experimentele medicale sunt cercetate într-un alt dosar penal și mai multe procese civile.

În timp ce Burnei activează încă la Universitatea de Medicină, zeci de copii sunt tratați în spitale din țară și din străinătate pentru a-i corecta erorile medicale.

În timpul ăsta, a pornit o campanie media de spălare a imaginii cu ajutorul actorului Dan Puric.28 iunie. “Jocuri de putere”, Realitatea TV. Moderatorul Rareș Bogdan anunță că va vorbi două ore și jumătate despre un caz monstruos, monstruos. „Vă mai amintiți de doctorul Burnei? Nu Brunei, cum am auzit că-i spun unii… Brunei Burkina Faso e altceva. Spre aia ne îndreptăm.”

Actorul Dan Puric a inițiat dezbaterea ca să denunțe distrugerea identității românești. „Au arestat încă o posibilitate sufletească superioară, elita.”

În viziunea lui Puric, Burnei are o „conștiință superioară” și nu poate fi judecat ca un om oarecare. „Are propriile lui responsabilități, răspunde în fața bunului Dumnezeu.”

El n-are genă de om care să facă rău, el este un creștin.”


Intervine prin telefon un alt creștin, Gigi Becali. Povestește cum, prin 2008, a ajuns să facă o donație pentru spitalul Marie Curie: „A venit acolo un doctor, la mine la palat, și mi-a întins mâna și mi-a spus Sunt doctorul Burnei.”

Becali a fost șocat când a văzut la televizor doctorul în cătușe. Dar „acum, când v-am văzut și pe dvs, și pe domnul Dan Puric, am zis «Uite, nu este adevărat!»; m-am bucurat atât de tare, încât acuma-mi dau lacrimile de bucurie că nu este adevărat și că domnul Burnei nu a făcut aceste lucruri.”Doi specialiști sunt în platou pentru a susține nevinovăția:

Mioara Georgescu îl înțelege bine pe Burnei: au fost colegi acum 40 de ani la spitalul din Mangalia și a fost și dumneaei acuzată de malpraxis.

Virgiliu Copaci, dacolog, a venit cu un teanc de dosare în care sunt „toate dovezile”, dar admite că „Nu e om să nu greșească. O fi greșit într-un loc și profesorul Burnei, toată lumea are un rebut acolo unde muncește.”

Intră în direct prin telefon Emilia Iliescu, mama Amirei (fata din reportajul A fost un experiment): „Omul ăsta mi-a distrus copilul! Am expertiză medicală din Germania în care scrie clar că s-au făcut două experimente și 15 erori de tehnică medicală pe copilul meu.”

Dan Puric are ultimul cuvânt: „Domnul profesor Burnei a fost condamnat pentru că a îndrăznit să facă binele până la capăt.

Urmează publicitate. Medicamente și suplimente alimentare.

În capul telespectatorului răsună încă profeția lui Puric:

„Profesorul Burnei este o credință.”Octombrie 2016. Anchetatorii pun microfoane în biroul lui Burnei.

Părinții dintr-unul dintre cazurile pe care le documentam îl denunțaseră după ce le-a operat fetița de trei ori și i-a strâmbat mai rău picioarele, apoi le-a cerut 4000€ pentru încă o operație.

Într-o lună de zile, anchetatorii înregistrează 19 șpăgi și adună zeci de mărturii de la părinți și medici.

10 decembrie. Burnei este săltat de polițiști la o zi după ce am publicat primul episod din investigație. La percheziție îi găsesc la birou 8500€ în plicuri ascunse prin cărți și țesuturi umane păstrate impropriu, pregătite pentru transplant.

20 decembrie. Judecătorii îi dau drumul lui Burnei din arestul la domiciliu și îl plasează sub control judiciar, cu interdicția de a profesa la spitalul „Marie Curie”.

Măsurile preventive se pun în discuție din două în două luni, iar prin primăvară judecătorii îi interzic cu totul să profeseze.8 iunie. La 6 luni după ce a fost arestat și percheziționat, Gheorghe Burnei e trimis în judecată pentru faptele de corupție. În paralel, se fac cercetări penale pentru faptele medicale și mai mulți părinți pornesc procese civile pentru malpraxis.

14 iunie. Judecătorul îi dă medicului dreptul de a profesa la privat, dar îl păstrează sub .

În aceeași zi, mai multă lume primește un SMS de la PR-ul Companiei Dan Puric:  „Dan Puric în apărarea chirurgului Gheorghe Burnei, astă-seară, la Antena 3, în emisiunea lui Mihai Gâdea”.

Emisiunea se amână, pentru că în aceeași seară cade guvernul Grindeanu.


28 iunie. Două săptămâni mai târziu, vine iar SMS-ul cu Dan Puric în apărarea chirurgului Gheorghe Burnei. De data asta chiar se întâmplă, în cadrul emisiunii „Jocuri de putere” de la Realitatea TV, de unde aflăm că justiția bolșevică l-a înhățat pe Burnei pentru că „obstrucționa coloana infinită de copii care se duceau în Occident.”

12 iulie. Fiul lui Burnei, ortoped și el, anunță într-o postare publică pe Facebook că tatăl său „va începe consultațiile și anumite intervenții chirurgicale” la Clinica Gral Medical, cu care băiatul colaborează deja din 2015.Gral Medical apare într-o anchetă DIICOT privind decontări fictive din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate, inclusiv pentru morți. O sesizare din 2013 îl acuză pe directorul Gral, Robert Șerban, că ar face parte dintr-un grup infracțional care sustrage fonduri publice.

Patronul Gral a fost el însuși director al Casei de Asigurări București, până când Ministrul Sănătății i-a cerut să-și dea demisia pentru conflict de interese, după ce o inspecție a descoperit că o clinică a soției avea contracte preferențiale cu instituția condusă de soț.

Am încercat să vorbim cu Robert Șerban, dar ne-a închis telefonul și nu a răspuns la mesaje.


Pe 14 iulie, Robert Șerban confirmă colaborarea cu Burnei: „Da, avem un acord de principiu. Legat de intervenţiile chiurgicale, aşteptăm o decizie a Direcţiei de Sănătate Publică cu privire la circuite. Dacă cele pe care le avem sunt în regulă sau dacă ar fi nevoie de alte circuite. Astfel ca domnul profesor să poată demara operaţiile“.

Burnei apare deja pe lista de doctori de pe site-ul clinicii:În aceeași zi, jurnalista Oana Botezatu sună la call center-ul Gral Medial și își face o programare la doctorul Burnei:Începe o mică revoltă pe Facebook.

De ce are voie doctorul să profeseze? De ce acceptă clinica să colaboreze cu un medic anchetat penal?

Colac peste pupăză, clinica are sloganul: Când alții spun nu, noi spunem da”:Până seara, Gral cedează și renunță la colaborare. Ba chiar neagă cu totul că a fost vorba de așa ceva, deși cu câteva ore înainte patronul declarase că îi pregătește sala de operație.

„Afirmatiile, legate de posibila colaborare, au fost asumate in mod solitar de catre baiatul medicului pe pagina proprie dintr-o retea cunoscuta de socializare.”

L-am sunat pe Cristian Burnei ca să îl întrebăm dacă a fost într-adevăr un anunț „solitar”, dar a închis telefonul când a auzit că suntem de la Casa Jurnalistului.


A doua zi, pe 15 iulie, un cititor îi surprinde pe Gheorghe Burnei, Dan Puric și Virgiliu Copaci (dacologul din emisiune) la o întâlnire într-o benzinărie de la Unirii:Apărarea lui Burnei


Marți, 18 iulie. Burnei contestă decizia judecătorilor de a nu-l lăsa să opereze la stat.

● „Nu sunt condiții” la privat, a spus Burnei în fața judecătorilor.

Dar Burnei a făcut în ultimii ani zeci de operații la privat, la Regina Maria. „Eu pot să fac și la stat și la particular”, le spunea chirurgul pacienților veniți să se opereze la Marie Curie. „Toată lumea vrea aicea, că aicea trebuie să așteptăm, că aicea e degeaba.”

O operație costa între 400 și 4500€ doar pentru manoperă, iar o consultație ajungea la 450 de lei.● „Nu mai pot să mă întrețin”, s-a mai plâns chirurgul.

Dar doctorul a reușit să-și angajeze unul dintre cei mai scumpi avocați din România, care i-a apărat și pe Traian Băsescu, Adriean Videanu sau Marian Vanghelie. 

Burnei primește în continuare bani de la Universitatea de Medicină, pentru a îndruma tinerii doctoranzi:În ultima sa declarație de avere, Burnei scrie că are venituri anuale de peste 80.000€ și un cont în bancă cu 35.000€. În ziua în care a fost arestat, avea în birou 8500€ din șpăgi.● „Sute de pacienţi de la Spitalul de Copii Marie Curie au rămas pe lista de aşteptare de 7 luni”, susține Eliza Ene-Corbeanu, unul dintre ceilalți avocați ai doctorului.

Dar managerului spitalului Marie Curie, Daniel Buzatu, ne-a declarat că „activitatea se desfășoară normal. Nu avem probleme vizavi de activitatea secției de ortopedie”.

● Un alt argument bizar al avocatei pentru a fi lăsat să opereze este că „s-a diminuat mult ecoul social al faptelor inițiale”.

Nu e clar dacă are vreo valoare juridică, dar de diminuarea ecoului social se ocupă chiar prietenii doctorului, în frunte cu Dan Puric.

Până una, alta, judecătorul a respins constestația lui Burnei și l-a pus să plătească 500 de lei cheltuieli de judecată. Măsurile de control judiciar vor fi discutate din nou pe 25 august.


Șpăgi și experimente


Șpaga este mai simplu de dovedit, așa că judecata pentru corupție a început înaintea celei pentru experimentele medicale. Acolo e încă faza de anchetă – sunt în jur de 200 de oameni care ar putea fi martori și se așteaptă expertize de la medicii legiști pentru cazuri în care intervențiile doctorului au dus la „agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care copiii nu le aveau înainte de intervenția chirurgicală”.

În paralel, cinci dintre părinții copiilor despre care am scris au pornit procese civile pentru malpraxis. Nu s-au încumetat toți, pentru că ar trebui să plătească taxe judiciare între 20.000 de lei și 60.000 de lei și mulți nu își permit, mai ales după ce au stors și ultimii bani pentru a se opera la faimosul chirurg.

Unii dintre ei au fost asaltați de injurii și amenințări după ce au făcut public tratamentul la care au fost supuși copiii lor, astfel că acum preferă să se concentreze pe repararea intervențiilor greșite.

De la publicarea investigației și până acum, zeci de pacienți ai doctorului Burnei au trecut prin noi operații în țară și în străinătate. Ortopezii de la Marie Curie și Grigore Alexandrescu au preluat majoritatea cazurilor. „Am operat aici ce putea fi făcut pe bune la noi. Sunt și pacienți operați afară, pentru că în condițiile de la noi nu se putea”, ne-a declarat un medic de la unul dintre spitale.


“Oculta internațională”


Situația arată diferit în universul pe care îl împart Dan Puric, Burnei și celelalte conștiințe superioare.

Puric revine cu un interviu în Evenimentul Zilei, ziarul unde are o rubrică săptămânală și avocata lui Burnei.

„Nu Burnei este Mengele, ci Justiția română este Mengele. (…) Ea are spiritul Mengele, îi mutilează public pe cei mai frumoși copii ai țării, adică valorile.”

„Un popor se atacă în arhitectura lui sufletească. De-asta spun să vedeți cazul acesta nu ca pe un caz particular, ci ca pe un atac la valorile naționale. Asistăm la un asasinat.”

„Este un stat paralel, care își face de cap în România. Și care are o comandă de la oculta internațională să distrugă valorile, arhitectura sufletească a acestui popor.”

Profesorul Burnei este un copil frumos al poporului român.


Reporter: Luiza Vasiliu
Editor: Vlad Ursulean

Primul episod: A fost un experiment [EN] [DE]

Al doilea episod: Oricum murea [EN]

Al treilea episod: “Eu nu greșesc!

Susține investigația!

Foto: Vlad Petri, Matei Bărbulescu

Au contribuit: Ștefan Mako, Sorina VasileRISE Project, Răzvan Luțac.

Georgescu e medic primar în cadrul Secţiei de Chirurgie Pediatrică din Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Constanţa, semnatară a uneia dintre scrisorile de susținere pro-Burnei.
Specialist în dacologie (alfabetul carpatic, svastica hitleristă din Carpați, plăcuțele din aur de la Sinaia)
„În temeiul art.215 alin.2 Cod procedură penală impune inculpatului Burnei Gheorghe pe timpul controlului judiciar să respecte următoarele obligaţii : - să nu depășească limita teritorială a României, fixată de organul judiciar, decât cu încuviințarea prealabilă a acestuia. - să nu se apropie de martorii menționați în cuprinsul Rechizitoriului nr. 3141/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti - să nu exercite profesia, sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele, respectiv în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe de Copii „Marie Curie” sau în altă unitate din sistemul public de sănătate (subl.n.).”

Dă vorba mai departe! →

[fbcomments width="100%" count="off" num="3" ]

Type to Search

See all results