Cazul Burnei

Un medic faimos face experimente pe copii

1 ● "A fost un experiment"

  + scrisoarea rezidentului

2 ● "Oricum murea"

  + confruntarea

3 ● "Eu nu greșesc!"

  + mărturia medicului german

4 ● "Burnei se întoarce"

  + minciunile doctorului

5 ● Burnei vs Burnei

    - în desfășurare -

logo link to homepage

1 iunie 2022 ● Părinți ai copiilor operați de Burnei protestează în față la Institutul de Medicină Legală.

14 aprilie 2021 ● Burnei cere în instanță să își opereze propriul nepot.

31 martie 2021 ● Gheorge Burnei este condamnat definitiv pentru mită: 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare

Februarie 2021 ● Procurorii clasează 5 cazuri de copii care au avut de suferit de pe urma operațiilor lui Burnei. Unii dintre ei au ajuns la doctori din străinătate, care le-au confirmat că au fost victimele unor intervenții experimentale sau contraindicate, dar legiștii de la INML nu au găsit erori de tratament.

16 decembrie 2019 ● Doctorul este condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

Iunie 2019 ● Încep încă 8 expertize INML.

11 martie 2019 ● Burnei are o serie de apariții media - e invitat de Lucian Duță, fost director al CNAS, condamnat în primă instanță pentru luare de mită.

28 februarie 2019  ● Procesul pentru mită este declarat nepublic.

31 ianuarie 2019 ● Presa este dată afară de la procesul lui Burnei.

Mai 2018 ● Burnei e acuzat de ucidere din culpă în cazul fetiței care a murit în 2003 pe masa de operație a doctorului și de vătămare corporală în alte trei cazuri.

Aprilie 2018 ● Procurorii sparg dosarul mare în mai multe bucăți, din cauza „numărului mare de persoane vătămate”, ceea ce ar putea duce la „întârzierea soluționării cauzei”.

7 decembrie 2017 ● Judecătorii de la Tribunalul București ridică din nou măsura controlului judiciar în procesul pentru luare de mită. Asta înseamnă că, în teorie, doctorul are din nou voie să opereze. Decizia nu e definitivă.

Sfârșit de septembrie 2017 ● Burnei împlinește 65 de ani. Universitatea de Medicină și Spitalul Marie Curie îi încetează contractul individual de muncă. Doctorul e scos la pensie.

14 septembrie 2017 ● Intrăm în posesia unei scrisori de susținere a lui Gheorghe Burnei care adună personaje influente din sistemul medical românesc. Primul pe listă este vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, instituția care ar fi trebuit să ancheteze cazurile de malpraxis ale lui Burnei.

„Adevărul trebuie să iasă la suprafată!”

Fact checking pe cele mai grave afirmații ale doctorului.

31 august 2017 ● Curtea de Apel decide că totuși că Burnei NU se întoarce la Marie Curie. În aceeași seară, doctorul ține o conferință de presă la care invită televiziunile. E prima oară când vorbește public despre acuzațiile care i se aduc. Spune că vrea ca adevărul să iasă la iveală, dar declarațiile sale arată altceva.

29 august 2017 ● Ia atitudine și Comisia Națională de Ortopedie Pediatrică din Ministerul Sănătății: se delimitează de orice practică experimentală ilegală, „pentru a nu mai fi posibilă aplicarea unor tratamente cu susținere știintifică îndoielnică”.

29 august 2017 ● Colegii doctorului au prima ieșire publică: amenință că-și dau demisia dacă fostul lor șef se întoarce la spital. Spun că Burnei „a impus cu autoritate efectuarea anumitor intervenții medicale inutile (așa-zise tehnici originale ale domniei sale)”. Rezidenții lui Burnei declară și ei că nu vor să fie „pregătiți sau asociați în nici un fel” cu un medic anchetat penal.

25 august 2017 ● Tribunalul București îi permite din nou să profeseze la „Marie Curie”. Medicul apelează la o firmă de PR care-i face pagină de Facebook și trimite comunicate de presă. Susține că e victima unei conspirații. Comunitatea PR din România reacționează: chestionează etica PR-iștilor și le reproșează că își apără clientul cu atacuri, insinuări și minciuni.

„Burnei se întoarce”


31 Iulie 2017 ● Burnei încearcă să-și reia activitatea la o clinică privată. La presiunea publică, clinica renunță la colaborare.

Iulie 2017 ● Procurorii cer INML-ului primele 8 expertize în cazul copiilor operați de Burnei

28 iunie 2017 ● Începe operațiunea de spălare a doctorului. La emisiunea „Jocuri de putere” a lui Rareș Bogdan, Dan Puric și alți invitați consideră că Burnei e victima unor interese străine: „Domnul profesor Burnei a fost condamnat pentru că a îndrăznit să facă binele până la capăt”

14 iunie 2017 ● Judecătorul îi dă medicului dreptul de a profesa la privat, dar îl păstrează sub control judiciar.

8 iunie 2017 ● Gheorghe Burnei e trimis în judecată pentru 21 de fapte de luare de mită. În paralel, continuă cercetările penale pentru faptele medicale și mai mulți părinți pornesc procese civile pentru malpraxis.

Aprilie 2017: În jur de 200 de părinți au depus plângeri împotriva lui Burnei.

cover mărturia medf
Mărturia medicului german care a consultat zeci de copii operati de Burnei

9 ianuarie 2017 ● Primim mărturia lui Henry Halm, unul dintre cei mai mari specialiști în scolioză din lume. Doctorul a consultat peste 20 de pacienți ai lui Burnei. Spune că pacienții „nu au fost tratați conform standardelor pe care le avem la ora actuală în comunitatea internațională de tratament a diformităților” și dă exemplul unui caz unde „genul acesta de intervenție chirurgicală poate fi considerată experimentală, fără nici un beneficiu dovedit pentru pacient”.

„Eu nu greșesc!”

zece copii la doctorul Burnei

22 decembrie 2016 ● Apărătorii doctorului se organizează în grupuri de Facebook și spun că e vorba de situații izolate. Noi publicăm încă zece cazuri documentate, în timp ce pe mail vin alte zeci de povești.

20 decembrie 2016 ● Judecătorii de la Curtea de Apel București îl plasează pe medic sub control judiciar și îi interzic să profeseze la „Marie Curie”. Procurorii îl acuză de 15 fapte de luare de mită.

“Eu nu mă simt vinovat de absolut de nimic”

16 decembrie 2016 ● Publicăm confruntarea cu doctorul - când am filmat „O zi din viața doctorului Burnei” am făcut și un interviu la final, în care l-am pus față în față cu acuzațiile.

15 decembrie 2016 ● La Parchet sunt depuse circa 50 de plângeri împotriva chirurgului Burnei.

14 decembrie 2016 ● Corpul de control al Ministerului Sanatatii face verificari la Spitalul Marie Curie, în cazul chirurgului Gheorghe Burnei.

13 decembrie 2016 ● Parchetul Tribunalului București se sesizează din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor și vătămare corporală.

13 decembrie 2016 ● Publicăm al doilea episod al investigației. Primim sute de mesaje și pornim pe noi piste de investigație.

„Oricum murea”

Doctorul Burnei cheamă televiziunile: face o intervenție în premieră națională pe o fetiță cu scolioză. Fata de opt ani moare pe masa de operație. Știrea se anulează.

12 decembrie 2016 ● Un fost rezident al lui Burnei, acum medic ortoped în Franța, ne-a trimis un email lung despre experiența traumatizantă sub îndrumarea Profesorului: „Burnei reinventase un fel de medicină paralelă, contrară oricărei logici curente, călcând pe victime fără nici o fărâmă de mustrare de conștiință.”

Scrisoarea unui medic care a lucrat cu doctorul Burnei

10 decembrie 2016 ● Gheorghe Burnei este arestat. Biroul lui este percheziționat, se găsesc 8500€ în plicuri ascunse prin cărți și țesuturi umane păstrate impropriu. Se fac percheziții și la o firmă care îi aducea dispozitive medicale. Cazul se rostogolește la televizor peste alegerile parlamentare.

„A fost un experiment”

Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta.
11 operații mai târziu, fetița, devenită între timp domnișoară, abia se mai poate ridica din pat.

9 decembrie 2016 ● Publicăm articolul și ne pregătim de o blocadă media din partea canalelor care l-au susținut pe Burnei. Lipim afișe prin oraș și împărțim foi cu articolul prin spitale.

Noiembrie 2016 ● Le scriu unora dintre cei mai buni ortopezi din lume. Nici unul nu a auzit de vreo „metodă Burnei”. Doctorii străini la care au ajuns copii rămași cu sechele după Burnei le spun părinților că n-au mai văzut așa ceva.

Octombrie 2016 ● Părinții au făcut mai multe plângeri de-a lungul timpului, dar de data asta procurorii deschid o anchetă pentru luare de mită. Îi pun microfoane în birou.

Septembrie 2016 ● Am vorbit cu Burnei. A acceptat bucuros să filmăm un reportaj cu titlul „O zi din viața doctorului Burnei”. Am petrecut o zi cu el la spitalul Marie Curie. Regizorul Vlad Petri a surprins pe cameră agresivitatea și neglijența descrise de părinți. 

August 2016 ● Încep să vorbească medicii.  Timid, cu jumătate de gură. Ajung acasă la mama unei fetițe care a murit pe masa doctorului, în timpul unei intervenții în „premieră națională”.

Primăvară 2016 ● Merg prin țară și mă întâlnesc cu tot felul de oameni care descriu aceleași scene: îi cucerea cu aura de la televizor, le promitea că le rezolvă copilul foarte ușor, dar îi amâna cu lunile și anii, le cerea mii de euro pentru dispozitive-minune, făcea în sfârșit operația și copilul era mai rău.

Decembrie 2015 ● Ajung acasă la unul dintre medicii ortopezi. A acceptat să ne vedem pentru că a insistat una dintre mame. Nu are încredere în jurnaliști, îi e frică să vorbească. Dă semne că știe mai mult.

Vară 2015 ● București, Bacău, Roman. Câteva familii care au ajuns la Burnei îmi povestesc experiențe îngrozitoare. Se pare că o bună parte a lumii medicale știe ce face Burnei, dar nimeni nu vorbește.

Iunie 2015 ● Un amic îmi spune că a auzit de un medic care face experimente pe copii. E un doctor faimos, vedetă de televiziune și mare profesor al medicinei românești. Pare de neclintit.

A documentat și-a scris: Luiza Vasiliu

Au editat: Vlad Ursulean, Sorina Vasile, Ștefan Mako
Au filmat: Vlad Petri, Venera Dimulescu
A ilustrat: Ioana Șopov
Au făcut poze: George Popescu, Horia Petrașcu, Matei Bărbulescu
Au tradus: Valentina Nicolae, Victor Bitiușcă, Șerban Anghene

Investigația continuă cu susținerea cititorilor:

Contribuie