De ce protestează oamenii pentru Roșia Montană

Mii de oameni protestează zilele astea pentru Roșia Montană, blochează bulevarde și scandează până târziu în noapte. Am stat cu ei în Piață și i-am întrebat de ce ies în stradă. Astea sunt răspunsurile lor:

Alexandra Păun, scenarist, 31 de ani

„Eu am lucrat în presă acum 10 ani și pe vremea aia se cenzurau frazele cu atac politic. Dacă spuneam ceva despre adversarii politici mi se scotea din articole. Acum, ziariștii au un căluș de aur în gură și nu zic nimic despre ce se-ntâmplă aici. Pentru că am lucrat în presă și am renunțat după ce am văzut că-mi scot din anchete frazele care spuneau adevărul, am intrat în presa de cultură și acum sunt scenarist.

Protestez pentru foarte multe motive. Nu doar pentru mediu. Acolo este istoria poporului român, sunt dovezi că dacii și romanii au fost aici și-n Transilvania, iar guvernanții noștri ne vând țara pe nimic. Nu-i vorba de resurse, ci de valoarea istorică. Patrimoniul UNESCO, patrimoniul mondial, valorează mai mult decât aurul care-ar putea să fie acolo. Nu poți să distrugi istoria unui popor, să-i negi rădăcinile. În primul rând, pentru asta protestez.”

Silvia Floarea, își trăiește viața, 23 de ani

„Mă deranjează faptul că se încalcă statul de drept și faptul că se mătură pe jos cu Constituția. Nu se mai respectă nimic, se crează un precedent foarte periculos. Țara asta nu mai are pic de demnitate dacă-și încalcă propria Constituție. E ceva foarte foarte periculos. Apoi, patrimoniul cultural. Nu ne interesează că stricăm cimitire, biserici clădite acum câteva sute de ani, situri arheologice, galerii romane. Nu contează absolut nimic. Partea de moștenire culturală, partea de istorie, efectiv ce înseamnă România, ce înseamnă omenirea.”

Răzvan, freelancer în domeniul energiilor alternative, 28 de ani

„În primul rând, mă deranjează faptul că o fac fără să ne consulte, fără să fie studii fezabile date public, fără transparență. Pe lângă dezavantajele care revin oamenilor din Roșia, oamenilor din Apuseni și din restul zonelor pe care o să se pună stăpânire. E o amprentă faptul că ne coalizăm și se poate ca mai departe să fie pozitiv, nu negativ, cum vor ei să facă.”

 Mihai Dragoș, Președinte ANOSR, 25 de ani

(interviu luat de jurnalistul german Christian Gesellmann)

„Revolution is a big word but I think that it is somehow appropriate because of two reasons – there have never been demonstrations of this size and duration in Romania since the communists breakdown. And second, it is definitely more behind it than environmental matters. A lot of things in this country go wrong, just take a look at the education-system. Students are searching for a perspective! Or think about the blackout of the media when it comes to report about the demonstration. They are not objective and in the beginning they even refused to report about it all and downsized the number of demonstrators.

But, unfortunately, demonstrations have been more or less unreceptive in the past. I don’t think that the Rosia Montana demonstrations will turn into a revolution. Therefore the number of demonstrators is still not big enough and especially: It’s not getting bigger. But I believe that this experience of a peaceful protest and the positive energy of it will encourage the young people to articulate themselves and to use this form of protest more often.”

Alexandru Costin Gheorghe, antreprenor, 29 de ani

(interviu luat de jurnalistul german Christian Gesellmann)

„The police asked me to show them my ID because they said I tried to force the gendarme barrier formed to prevent people from crossing. I will get the highest fine. I was here every day. Starting from Sunday until today. I’ve been to Rosia Montana every year for at least 5 years. Not only at Fanfest. We have a property near by. I talked to the people who live there, I know the places. I personally know Eugen David and the people who got involved. Eugen David is the president of Alburnus Maior, the most important organisation of those who don’t want to leave their homes under any circumstances. The problem for me is with the lands that will be covered in cyanide and water.”

„Would you consider yourself to have a certain political opinion? Would you say you’re more leftist or rightist or conservative?”

„No, it’s all the same shit.”

Adrian Buta, student la economie politică și relații internaționale, 19 ani

„Roșia Montană Gold Corporation va putea să exproprieze oameni în locul în care vor să foreze. Ar mai fi faptul că folosesc cianură. De exemplu, Huffington Post spune că România este un experiment și Transilvania poate deveni o zonă de distopie. Și cred că este posibil să se întâmple.

Până la urmă, noi suntem aici. Noi suntem români, noi facem legea în țara noastră. Nu eu personal. Parlamentarii. Ei ne reprezintă pe noi. Dar să ne reprezinte! Nu să fie mână-n mână cu corporații din alte țări.”

Ionuț, cerșetor, 24 de ani

„Protestez pentru libertatea mea. Mă supără mulți care fac diferența între oameni. Asta e tot. Pentru că nu vor să fim uniți. Normal zice să fim uniți. Dar mulți te respinge, frate. Păi dacă spui să fim uniți, să fim uniți. Tre’ să vorbim, să respirăm, să-mi mai fac și eu un prieten. Asta înseamnă atitudine.

Am niște persoane pe care le evit. Sunt alții care vorbesc cu ei și ei nu vorbesc cu mine. Îi las în pace, îmi continui drumul. Dar ei uită un lucru. Uită că tre’ să fim uniți. Și în unitate tre’ să ne-nțelegem. Unii nu prea mă-nțeleg. Poate nu mă cunoaște bine. Ori mă crede un amărât. Că dacă sunt boschetar eu nu pot să am atitudine. Eu le-am demonstrat c-am fost mai bun, am făcut curat ieri. Puțini au făcut gestul ăsta.”

Mugur Grosu, artist, 40 ani

„Am suspectat dintotdeauna că e o manevră generală, o ipocrizie generală din partea lui Băsescu, din partea presei. Conspirația e că „să le luăm banii și să nu facem nimic. Și la anii ăia cheie de criză, presa a primit o infuzie nesperată de bani, câteva milioane de euro. Și zic că, pe undeva, poate că a ajutat, paradoxal, c-au fost niște bani. N-a fost OK că au semnat un contract, probabil, foarte dubios.

Că poți să zici că, până la urmă, e publicitate, ziariștii trăiesc din asta, au mâncat o pâine. Dar faptul că intervin în conținutul știrilor nu e OK. Și pe mine, ca om care a făcut presă atâta timp, asta mă deranjează cel mai tare. În prima zi de proteste, televiziunile principale n-au dat nimic. Și mă gândesc că și politicienii au fost interesați să întrețină acest status quo și tocmai c-au întreținut această iluzie ca să stoarcă bani, e una din probleme. Nu am atât de multe probleme cu compania. Până la urmă, ei sunt o firmă. Niște speculatori. Eu am o problemă cu actorii ăștia. Politicienii, televiziunile – care au permis chestia asta. Asta mi se pare foarte enervant.”

Vlad Ioachimescu, 33 de ani

„Această lege va crea un precedent. Orice companie străină va putea emite pretenția de a expropria pe oricine. Încălcarea dreptului la proprietate. Nimeni nu va mai putea fi sigur pe casa lui, pe bunurile lui. O firmă particulară nu poate să facă astfel de lucruri. În seara asta, oamenii care s-au strâns în Piață au început să-și pună problema că ar trebui să transmitem un mesaj, în absența sprijinului mediatic.

Există un boicot al presei din motive bine cunoscute, mesajele noastre nu ajung dincolo de televizor. Și atunci, noi trebuie să informăm oamenii, noi vom fi presa adevărată. Vrem să dăm un exemplu că mitingul nostru este pașnic, cu mesaj ecologist. După ce plecăm, în fiecare seară, strângem. Avem voluntari care aduc saci de gunoi, care curăță. Oamenii își strâng gunoaiele. Lăsăm totul lună. Azi noapte, când am terminat protestul din Bulevardul Elisabeta, chiar jandarmeria ne-a aplaudat pentru modul în care ne-am comportat.”

Mira Eugen, arhitect, 38 de ani – s-a întins pe asfalt, în fața mașinii de jardarmi

„In primul rând, îmi iubesc țara. Sunt un norocos că m-am născut în România și nu suport să vină un străin, sau chiar unul de-al nostru, să-mi distrugă țara. Am nevoie de un aer curat, am nevoie ca cei doi copii ai mei de-acasă să crească liberi și sănătoși. Nu plini de toxine și toate problemele. Asta-mi doresc. Lupt pentru copiii mei. Să le asigur o viață mai bună și sigură.”

Gherasim Dragoș Cristian, șomer, 51 de ani

„Mina trebuie să meargă. Dar nu cu cianură. Orașul trebuie să se dezvolte. Orașul Roșia Montană. Mina trebuie să meargă, să se muncească. Dar cu tehnologie fără cianură! Să nu uităm. România n-are istorie. C-un asemenea prezent, n-are istorie.”

Emilian Jamschek, arhitect, 33 de ani

„Sunt atâtea tehnologii cu care să iei aurul ăla și poți să folosești altceva. Unu la mână. Doi la mână, nu faci o lege doar ca să facilitezi interesele unei companii străine. Trei: Resursele alea sunt ale noastre și noi ar trebui să le exploatăm. Și nu așa. Mai ales că sunt oameni acolo care nu vor să plece. Multe familii. E important ca oamenii să iasă în stradă. Asta stă la baza oricărei societăți democratice. În momentul ăsta, societatea noastră nu e democratică. Dar uite-i pe ăștia mici [protestatarii]. Ei or să facă ce trebuie.”

Vali, student la medicină, 24 de ani

„Sunt aici pentru a mă împotrivi proiectului de lege trimis în Parlament, de către Guvern, în legătură cu exploatarea de suprafață de la Roșia Montană. Acest proiect ne distruge patru munți. Ne privează de un patrimoniu istoric descoperit și încă nedescoperit imens. Va crea un dezastru ecologic, atât real cât și potențial. Real prin toată poluarea, inclusiv datorată procedeului, nu mai zic de praf. De asemenea, apele de adâncime pot fi contaminate, izvoarele.

Pe de altă parte, legea este grosolană. Se expropriază persoane, fără niciun drept de-a face lucrul ăsta. Legea asta desființează multe alte legi. Desființează inclusiv Constituția. De aceea am ieșit și-n ziua a doua, și-n ziua a treia, și în continuare.”

Sebastian Roșioru, student la management, 22 de ani

„Știam despre protest, dar nu știam pe larg ce se-ntâmplă. Și, pe parcurs, am aflat care-ar fi problema dacă s-ar aproba acest proiect. Faptul că la operațiunea minieră de-acolo s-ar folosi cianură pentru extragerea aurului. Nu sunt de-acord cu asta pentru c-ar fi un dezastru ecologic imens. Și e o zonă foarte frumoasă, care-ar trebui păstrată. Am aflat despre protest prin prieteni. M-au sunat într-o zi și-au zis «hai să mergem la protestul cu Roșia Montană să vedem ce se-ntâmplă acolo». Și de-atunci vin în fiecare zi.”

Dragoș Apetri, montor de film, 28 de ani

„Suntem aici ca să ne facem auziți. Am citit foarte multe articole scrise de jurnaliști independenți și am rămas șocat de ceea ce se-ntâmplă. Cred că e necesar să fim aici ca să protestăm împotriva unei legi cretine. Dacă se-aprobă legea asta în Parlament s-ar da undă verde anumitor ilegalități pe măsură. Faptul că promit exproprierile private până-n 2014. Promit niște lucruri care nu se pot întâmpla în mod legal.

Am înțeles că de când s-au strâns oamenii în stradă au scăzut acțiunile RMGC-ului și asta mi se pare foarte important. Am văzut în seara asta pe Internet și m-am bucurat. Asta e o chestie mișto. Și încă o chestie ar fi să mergem undeva, în cartiere, și să vorbim despre asta cu oamenii. Pentru că oamenii sunt total dezinformați.”

Alex Cârstea, militant “Basarabia e România”, 22 de ani

„Mă deranjează faptul că politicienii iau decizii împotriva cetățenilor. Ajută corporațiile să distrugă țara. Am aflat despre protest pe Facebook. Rețelele sociale ne ajută să fim solidari și să aflăm multe chestii. Pentru că dacă oamenii nu arată politicienilor că suntem împotriva acestui proiect, vor face cum vor ei. Proiectul va fi aprobat. Dacă acest proiect va trece așa ușor, să ne gândim că vor să introducă sonde pentru gazele de șist. Proiectul cu gazele de șist poate fi următorul pas.”

Vio, lucrează la o companie de farmaceutice, 29 de ani

„Se încalcă principii de bază. Dincolo de cele economice sau sociale. Când spunem că „bă, redevențele-s de doar șase la sută” e ca și cum ai spune „m-am prostituat pe prea puțini bani. Trebuia să mă prostituez pe mai mult”. Mă deranjează că ne otrăvim natura. Și nu e un mambo-jambo ecologist.

Eu m-am născut la țară, sunt copil de la țară și am avut un privilegiu fantastic să beau apă curată din orice râu, din orice puț și de la orice pompă. O să fie un privilegiu negat multora. Cu Roșia Montană, cu gazele de șist, cu toate presiunile care se fac, n-or să mai aibă copiii noștri, nepoții noștri o viață ușoară. Și mă deranjează faptul că suntem luați, pur și simplu, de proști. Toți! Și mă deranjează că se dezinformează fantastic în mass media. Mass media doarme.”

Ciprian Morega, specialist de comunicare, 26 de ani

„Am fost la Roșia Montană. Am vorbit cu locuitorii de-acolo. Ce-am aflat acolo e total diferit față de ceea ce se vede la televizor. Gold Corporation plătește cu bani mulți campanie publicitară pro extragerii cu cianură. Jurnalistul era considerat, cândva, apărătorul cetățenilor. Acum nu mai este. Cetățenii acestei țări trebuie să fie informați corect. Doar atât.”

Răzvan, agent imobiliar, 32 de ani

„Cel mai mult mă deranjează două lucruri, frate. Primul, și cel mai important, este că vor omorî tot ce trăiește pe-acolo pe la Roșia. Și-al doilea că ne fură pe față. Am fost acum vreo 10 ani pe la Bucium și oamenii de-acolo mi-au spus ce se-ntâmplă.”

Radu Grecu, a lucrat în presă, 25 de ani

„Nu m-ar deranja proiectul dacă ar găsi statul român o variantă să exploateze aurul și să nu fie în ultimul hal de poluant. Pe lângă faptul că toată zona aia e un obiectiv turistic care merită promovat, totuși nu trebuie să uităm că acolo e niște aur și nu poți să-l lași acolo. Trebuie găsită o variantă bună pentru toată lumea. Și pentru români și pentru unguri. Pentru că-i omoară și pe unguri. Omoară o grămadă de oameni. Trebuie găsită o variantă de mijloc.”

Sorin Delivasile, 30 de ani, Asociația Oxigen

„O exploatare de aur, în special, înseamnă extragerea aurului cu cianuri. Acestea nu sunt biodegradabile. Poluează solul, apa. Se spune că se vor face locuri de muncă acolo. Dar putem face locuri de muncă și prin turism și prin alte căi. Nu asta este singura soluție. Extragerea aurului prin otrăvirea apelor și pământului românesc. Știm și luptăm împotriva acestui lucru de ani de zile.”

Gheorghe I., preot

„Mă deranjează totul la proiectul din Roșia Montană. Pentru că știu despre ce e vorba. Și știu despre ce este vorba și-n problema gazelor de șist. Un proiect aberant din toate punctele de vedere: social, ecologic, patrimonial. E un dezastru pentru România. Sunt destule amănunte pe Internet.”

Mihaela Pauliuc, 44 de ani, Economistă

„Nu dorim ca acea zonă să fie exploatată cu așa-zisele proceduri care implică folosirea unor substanțe otrăvitoare. Vrem să protejăm zona, chiar dacă acolo există zăcăminte importante. Deocamdată ar fi bine să nu le exploatăm cu cianuri. Am aflat despre problema asta cu ajutorul vostru, al jurnaliștilor. Întotdeauna, lucrurile astea le aflăm de la voi.”

Eugenia Groza, 63 de ani, Pensionară

„Eu sunt din zonă. Părinții și bunicii meu chiar acolo au locuit. Bunicul meu a fost preot greco-catolic în zona Roșia Montană. Și vreau și nepoata mea să trăiască acolo în condiții normale. Fără aceste exploatări care-i afectează pe toți. Dacă ar fi în beneficiul țării noastre aș zice. Dar din câte am înțeles vor lua canadienii 80%. Și noi… era să spun eu acuma ce-o să luăm. Praful de pe tobă! Dar e mediul care se strică și e o zonă superbă acolo. Am văzut pe Facebook o emisiune și am văzut tricouri și mi-am făcut și eu. Am venit aici cu nepoata, cu fiica-mea și cu o prietenă. Am fost și la protestul din 15 ianuarie 2012 și mi-au distrus dinții huliganii ăia. M-a costat 60 de milioane să-mi pun dinții la loc. Neșansa mea acuma, ce să mai fac.”

Alexandru Ghiță, 33 de ani, Economist

„Proiectul e prost din toate punctele de vedere. E un dezastru pentru țară și n-ar trebui să se întâmple. E total nesustenabil. Din punctul de vedere al mediului și al economiei. E o păcăleală că o s-aducă beneficii reale economiei României. E un fals argument. Am aflat despre asta citind și gândind cu capul meu. E prima oară când ies în stradă.”

Mirel Bănică, Antropolog

„E un dispreț generalizat. Cred că aici, în Europa de Est, care începe la Budapesta și se termină în Siberia, se poate face orice. Este disprețul oamenilor politici care nu înțeleg sau se fac că nu vor să înțeleagă și alte voci alternative și se lasă cumpărați pentru nimic. Și poate cel mai important, mă deranjează faptul că Occidentul încearcă la el să-și păstreze natura frumoasă. Copaci verzi, să cânte păsărica frumos, iar aici, în Europa de Est, care este un soi de exotism la două ore de avion, pot să facă ce vor ei. Este ceea ce eu numesc logica sticlei de pet. Adică în România putem vinde bere în sticlă de pet că ne numim Heineken dar nu o facem în țara de origine pentru că ne-ar amenda și n-am avea o bună imagine ecologistă.

Ca orice român, am ținut mămăliga până pe punctul de a exploda și acum am ieșit din casă tocmai pentru că nu se mai poate tolera această stare de fapt. Și ceea ce dragii mei compatrioți nu înțeleg este că această acțiune, pe care noi o facem aici, dă plus valoare pe bursele mondiale acțiunilor Roșia Montană. Simplu fapt că ei tranzacționează minus-plus, plus-minus, deja dă valoare acțiunilor lor și dă un anumit sens. E ca o fată frumoasă pe care o curtezi mai mult timp. Dacă-ți cedează de la prima întâlnire nu mai e atât de valoroasă decât dacă i-ai face curte două sau trei luni înainte. În cazul nostru, Cu Roșia Montană, e vorba de ani.”

Sașa, 29 de ani, lucrează în backoffice team la HP

„Nu mă deranjează doar proiectul minier. Ăsta este doar trigger-ul. La proiect mă deranjează legea pe care-au dat-o, exproprierile, faptul că li se dă mână liberă să-și aleagă ce perimetru vor ei ca să-l otrăvească. Totul mă deranjează, plus corupția. Nu cred c-am ieșit aici doar pentru Roșia Montană. Cred c-aveam nevoie de Roșia Montană ca să ieșim. Frustrările s-au adunat de mai mult timp. Am aflat despre toate astea de pe Internet. În mass media nu s-a spus nimic, dar slavă domnului c-avem Internet.

Am simțit că trebuie să ies în stradă din momentul în care au început să cumpere presa și să facă propagandă. Și chiar reportajul pe care l-au făcut tinerii aceia independenți în Roșia Montană. Și-acolo a fost un moment foarte important. Pentru c-au arătat, practic, ce se întâmplă. Dacă ești puțin treaz, ai coloană vertebrală și puțin cap pe umeri, îți dai seama că trebuie să ieși. Hârtiile astea pe care le împart oamenilor le-am scos de pe Internet. Niște băieți, avocați, ne-au scos din lege – ce drepturi ai tu ca și manifestant în caz că te rețin jandarmii.”

Elena Saricu, arhitect
Nicolae Todică, inginer

Nicolae: „Mă deranjează rezistența cu care persistă de ani de zile și se pare că nu i se opune, eficient, nimeni. Și economic, pentru că nu este rentabil, pentru noi, deloc. Social, pentru că marea majoritate a oamenilor nu sunt de-acord cu proiectul și totuși el merge mai departe. E un proiect privat, până la urmă. De ce are atâta importanță? De ce să-l facă de importanță națională, când el e privat și sunt patru acționari din umbră? Mi se pare dubios de insistent pentru ceva ce n-ar fi în interesul nostru.”

Elena: „Mi se pare îngrijorător că Ministerul Mediului nu spune nimic. Adică proiectul nu a trecut de Mediu și-acum devine, dintr-odată, de importanță națională? Asta mi se pare dubios. Nu-și asumă nimeni o răspundere. Niciun ministru n-a avut curajul să zică „Da, semnez acest aviz de mediu.” Am urmărit tot ce-a fost pe Internet.”

Nicolae: „Televizor n-avem, dar ne informăm destul de atent și de mult.”

Elena: „Am aflat de mult despre asta. De când se tot vorbește despre Roșia Montană, de pe vremea de când se făcea Fân Fest-ul. E ceva vreme de-atunci.”

Mona

„Ne deranjează manipularea pe care compania Gold o practică de atâția ani. Și în presă, faptul că sunt absolut în control, fac un lobby extrem de puternic din toate punctele de vedere printre politicieni. Iar vocile care ar fi împotriva proiectului nu se aud deloc în spațiul public. Înafară de protestele organizate de asociațiile care se ocupă de protecția Roșiei Montane nu există voci care să se audă la nivel național. Iar asta este o consecință directă a faptului că compania a cumpărat și continuă să controleze oamenii care ar avea ceva de spus.

Ne-am informat prin diverse căi din media alternativă. Pentru că e clar că despre acest proiect de lege, despre cum sunt tratați oamenii de la Roșia Montană și despre consecințele unui astfel de proiect nu se vorbește destul public. Și-atunci, pe mine nu mă miră că nu mai multă lume este prezentă aici, acum, și nu mă miră că nu mai multă lume se revoltă împotriva acestor lucruri. Și ne-am informat și de la oamenii care locuiesc în Roșia Montană și care știu mai multe lucruri decât știe un om obișnuit din restul țării.

Nu este o problemă națională și naționalistă, este o problemă internațională. Este vorba despre o companie care vrea să câștige profituri peste profituri de pe urma unor oameni care sunt în condiții de precaritate, deja, acolo. Cam asta este situația și de asta Guvernul României participă la chestia asta în felul în care participă. Pe noi ar trebui să ne intereseze mai puțin că proiectul Roșia Montană este un proiect al unei corporații, mai degrabă decât al Guvernului Român. Ar trebui să ne deranjeze că este un proiect care vrea să genereze un profit în modul în care o face. Foarte mult profit.

Era cineva pe-aici care întreba: „Dacă acest proiect ar fi fost al statului român și s-ar fi făcut în aceleași condiții, cu aceeși termeni și consecințe dezastruoase asupra mediului, câți dintre oamenii care sunt aici, acum, ar fi fost prezenți la protest?” – Eu cred c-am fi fost mult mai puțini. Pentru foarte multe persoane prezente aici contează mai mult ca România să nu se vândă corporațiilor străine. Dar e vorba despre o comunitate de oameni care locuiesc acolo, la Roșia Montană, de care s-ar putea să nu ne pese atât de mult dacă n-ar fi fost vorba de o corporație canadiană.”

Florin Sima, 41 de ani, liber profesionist

„Aștept evenimentul ăsta de mult timp. Am fost și la Roșia Montană, la festival. N-ai cum să nu vii la protest. Mi se pare o aberație ce se întamplă. E de neconceput ce se-ntâmplă. Sunt supărat foarte mult pe partide. Pe USL. Au promis o chestie și-acum o dau la întors. Victor Ponta spune că el nu voteaza. E ceva incredibil. N-ai cum să nu reacționezi la treaba asta. Nu poți să stai de-o parte. Pur și simplu. De mulți ani am aflat despre proiectul din Roșia Montană. Am fost și voluntar, am împărțit și pliante, am donat și bani pentru reabilitarea caselor de-acolo.”

————————————

Foto de Sergiu Mihăescu, Vlad Ursulean, Ștefan Mako, Radu Ciorniciuc, George PopescuChristian Gesellmann

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results