Avatar

INDEPENDENȚII

10 video-documentare despre candidați independenți la primărie, cu bune și cu rele

Am urmărit în campania pentru primărie 10 candidați independenți sau din partide noi și am făcut o serie de reportaje-documentar despre noul val al politicii românești, cu bune și cu rele.

Vizionare plăcută:

Nicușor Dan în Politică


Nicușor Dan e un matematician care vrea politică fără politician.

Însă politica merge pe emoții, nu pe cifre. În ultimele săptămâni de campanie, Nicușor a tot calculat cum s-o dea la sentiment, cum să arate mai bine pe sticlă, cum să ajungă la publicuri diferite, cum să convingă oamenii să pună ștampila.

“Identitatea mi s-a clătinat. Nici nu mai știu, să fiu… să fiu eu? Să transmit un mesaj? Ce fac acum? E o ceață, așa.”

Dar a reușit: un partid din societatea civilă este acum a doua forță politică din București.

Reporter: Vlad Ursulean

Rezultat181721 voturi la București (30,52 %)

 

Clotilde Armand: “Eu sunt româncă”


Clotilde Armand a pierdut la mustață alegerile pentru Sectorul 1, după ce exit poll-urile o dădeau în fața pesedistului Tudorache.

În ultima săptămână de campanie, franțuzoaica a avut o ascensiune formidabilă, iar în seara alegerilor și-a dat seama că a devenit româncă.

Am urmărit-o îndeaproape, cu camera video, și începem cu ea seria noastră de filme documentare despre noul val de independenți din politica românească.

ReporterSorina Vasile

Rezultat21504  de voturi la Sectorul 1 (28,77%)

 

Cătălin Berenghi: Homosexuali, musulmani și arme psihotronice


Mai avem un film din seria cu candidații independenți la primărie! A fost o documentare cu peripeții, iar montajul a durat o grămadă, din motive psihotronice. Dar a meritat.

Catalin Berenghi e orfan de tată, a fost luptător în Legiunea Străină, are o școală de ghizi montani și o cafenea orientală în centrul Bucureștiului. A plantat roșii pe Kogălniceanu, a îngropat porci la megamoschee și a umplut orașul de cruci. Vrea să ne apere de homosexuali, de musulmani și de atacuri psihotronice.

L-au votat 11.000 de bucureșteni.

Am rulat cu el și tovarășii lui în campania electorală.

Reporteri: Timea Honț și Tiberiu-Mihail Cimpoeru

Rezultat11027 de voturi la București (1,85%)

Conu Panait: De ce candidez?


“Ehee, dacă ai ști ce mult înseamnă 2%…”

Conu Panait e bucuros că l-a depășit pe candidatul ALDE. La 58 de ani, candidează la Primăria Sectorului 3 ca independent, ca să nu aibă “obligații politice”.

Inginer mecanic la Uzina 23 August, pe vremea când era mândria orașului, Panait locuiește în sector din ’79. Acum s-a retras din inginerie și are un magazin cu produse alimentare.

De mult se gândea că trebuie să întoarcă și el fața către oameni, să facă ceva bun pentru comunitate.

Însă Robert Negoiță, principalul rival, are cam jumate din procente, că e plin de bani și oamenii îl votează pentru că “i-a dus prin excursii”. Panait a cheltuit și el 3700 de lei din banii lui — printează flyere, afișe cu fața lui, le bagă într-o pungă și aleargă cu ea printre blocuri, vânează uși deschise, le promite alegătorilor că el va fi cel mai bun gospodar pentru Sectorul 3.

Dar i-a rămas o dilemă: “Eu de ce candidez?”

Reporteri: Matei Bărbulescu, Denisa Niță

Rezultat1795 de voturi la Sectorul 3 (1,44%)

 

Erwin Albu: SCANDAL


Erwin Albu e un activist care s-a aruncat în fața camioanelor cu lemne, s-a ciocnit cu jandarmii la protestele pentru Roșia Montană și gazele de șist, s-a luat în gură cu toți cei pe care i-a prins că fac mânării la el în oraș.

Acum s-a săturat de scandal și vrea să devină primarul orașului Codlea. Dar oamenii obișnuiți cu tămbălău se lasă greu impresionați de vorbele molcome ale unui politician…

Reporteri: Radu Ciorniciuc, Mircea Ioan Topoleanu Ciocolatescu

Rezultat1952 de voturi la Codlea (21.68%)

 

Ioana Chirica: Fata popii


Holboca e o comună lipită de orașul Iași. De 16 ani, la primărie șade Gheorghe Ștefurac, vremelnic slujitor al partidelor. Încă patru ani și iese la pensie.

Treaba era ca și făcută pentru alegerile astea: contracandidații de paradă sunt subalternii lui: șeful de la protecția incendiilor și ofițerul stării civile.

Dar a apărut în peisaj un candidat independent: Ioana Chirica, fata preotului din sat, școlită în Germania, femeie de afaceri și fost membru PNL.

Oamenilor le-a plăcut că-i frumușică și vorbește frumos și-i fata popii, dar de votat tot pe Ștefurac îl votează. Se gândesc că primarul a furat deja tot ce era de furat și măcar în ultimul mandat poate-i ajută și pe ei.

Când se uită la Ioana văd o blondă cu burta la gură, care se bagă în treburile bărbaților.

“Să mai aștepte.”

Reporter: Vlad Andriescu

Rezultat346 de voturi la Holboca (6,75%)

 

Ana-Maria Nicolae: Pui de corb


Ana-Maria Nicolae e asistent universitar. În 2010 a intrat în Partidul România Mare și anul ăsta a fost propunerea lor pentru funcția de primar. Dar în martie și-a dat demisia, pentru că “patinam fără niciun rezultat și mi-am dat seama că e mai bine să merg singură”.

Acum candidează independent la Primăria Târgoviștei și la Consiliul Local. Sediul electoral îl are la centrul cultural la care e manager, iar în campanie a bătut orașul cu studentele ei.

Dacă va ieși primar, Ana-Maria Nicolae vrea să boicoteze supermarketurile, prin mutarea lor din centrul orașului, unde ar construi parcuri și piste pentru skateri. Mai vrea să dezvolte turismul ecumenic, pentru că în Târgoviște sunt 54 de biserici.

N-are un model politic, dar are unul universal: Maica Tereza. “Ea a zis că o să ne fie bine tuturor când o să împărțim cu alții ceea ce avem în mână. Cred că asta e calea.“

Când și-a creat strategia, s-a inspirat de la Uniunea Salvați Bucureștiul. Vrea să scape orașul de politiceni. Dacă nu iese tura asta o să fie consecventă, ca Nicușor Dan, și o să mai candideze și peste patru ani.

Reporteri: Delia Marinescu, Andrada Lăutaru

 

Partea a doua:

 

Rezultat: 2476 de voturi la Târgoviște (6.15%) + primul consilier local independent din Târgoviște

Tică Darie: Nu mai provocați oamenii


Tică Darie are 23 de ani, a învățat în Danemarca și s-a apucat să salveze Roșia Montană acum patru ani, când a făcut un tur pe bicicletă prin Europa. Anul ăsta candidează ca independent la primărie.

Vrea să scoată tot ce-i urât din Roșia, să-i scape pe oameni de frică și să-i sprijine ca să devină mici afaceriști.

Dar mulți își vor înapoi compania minieră care aducea un venit stabil. Dau vina pe Tică pentru că nu mai au serviciu și strâmbă din nas când aud “inițiative personale”. Nu au încredere în străinul venit să schimbe ordinea lucrurilor.

: Valentina Nicolae și Christian Gesellmann

Ziua alegerilor:

Rezultat144 de voturi la Roșia Montană (6.27%)

 

Mihai Sturzu, Brașov


Mihai Sturzu are 36 de ani și a fost pe rând tocilar, cântăreț și absolvent de jurnalism.

Acum e deputat și candidează la primăria Brașovului. E cel mai tânăr dintre cei cinci politicieni din partide care s-au vopsit independenți pentru alegeri.

După ani de concerte electorale, Mihai a dat gașca Hi-Q pe gașca de tineret social-democrat a lui Victor Ponta. În 2013 a candidat singur la șefia Tineretului Social Democrat și a câștigat. Anul trecut s-a supărat pe Dragnea că a candidat singur la șefia partidului și a plecat din PSD.

Pensionarii îl apreciază pe independent că a ținut piept șefului de partid, tinerii îl susțin că are facebook și l-au văzut pe Atomic când erau mici.

Se consideră candidat de centru-stânga cu program de centru-dreapta care vrea să termine aeroportul în doi ani, să-i facă pe consilierii locali cei mai cunoscuți oameni din oraș prin ședințe online, să-i aducă pe tineri înapoi din străinătate prin cultură sădită în cadavrele parcurilor industriale din orașul Stalin.

A luat bani împrumut de la familie și prieteni, și-a făcut o gașcă de vreo 15 tineri să-l ajute cu internetu’ și a încercat să intre în contact cu 1500 de oameni pe zi — le-a dat pliante ca să intre-n vorbă și să-i convingă că pot să ia orașul în mâini, să facă din Brașov un exemplu pentru România.

Unii i-au zis că mai bine rămânea la cântat, alții i-au promis că se întorc din străinătate ca să-l voteze.

Reporter: Ștefan Mako cu telefonul mobil

Ziua alegerilor:

Rezultat: 8038 de voturi la Brașov (8,973%)

 

Andrei Postolache, Iași


Andrei Postolache are 35 de ani și tot atâtea haine, ca să nu aibă dileme când se-mbracă. A fost programator, acum antrenează IT-iști să comunice și în viitor ar vrea să fie primarul municipiului Iași.

Nu-i place să se bage în viața omului, așa că în campania electorală n-a pupat copii și n-a strâns mâna bătrânilor în parc. Preferă să vorbească în scris sau cu telefonul și cu laptopul, apoi oamenii interesați îi dau singuri play.

Candidează ca independent, dar face parte dintr-un partid înființat anul trecut. Partidul “Pentru Iași” a avut sediul într-un garaj de hackeri, dar pentru campania electorală l-au mutat în centrul orașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, ca să-i vadă tot alegătorul.

Aflăm în curând câte speranțe își pun ieșenii într-un partid de IT-iști și specialiști în comunicare.

Reporteri: Oana Moisil și Liana Fermeșanu

Partea II:

Rezultat: 18576 de voturi la Iași (13.31%)


Nici unul dintre personaje nu a câștigat mandatul.

FIN

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results