Interviu cu Mircea Beuran

Mircea Beuran, șeful Clinicii de Chirurgie Generală a Spitalului de urgență Floreasca, susține că există un protocol de urgență prin care medicii sunt convocați la spital când este vorba de personalități. 

Profesorul pune în același plan ca importanță medicală victimele unei catastrofe, cu rana superficială a unui demnitar.

Medicul s-a prezentat la spital pentru a-l trata pe Adrian Năstase, deși semnalul din centrală anunța că este vorba despre o rană în zona capului, de care Beuran afirmă că nu ține de specialitatea lui.

Victor Ilie, Radu Ciorniciuc

Vorbim despre cazul lui Adrian Năstase.

Eu cu Năstase am stat cinci minute. Cazul Năstase nu a fost un caz de chirurgie generală. Eu, ca specialist, sunt chirurg generalist. Aici, în spitalul acesta, fiind mai multe clinici, fiecare are treaba lui. 

El vine la o unitate primiri urgențe, așa cum a venit, după care se face un pachet de explorări, după care se pune diagnosticul și se face o foaie de observație. El având o leziune prin împușcare în regiunea anterioară cervicală a gâtului, a fost preluat de doctorul și profesorul Lascăr.

Ne-au chemat, pentru că există un protocol al spitalului pentru cazuri multi-accidentați, personalități. El intră, vrând-nevrând, este o personalitate a lumii politice, apuse, răsăritene, nu știu, dar intră la categoria personalități. 

Semnalul urgenței a fost clar: plagă împușcată în regiunea capului s-a dat. Și atunci, pe noi ne-au anunțat. Am venit, m-am uitat, nu-i de mine, ne-am retras, au rămas specialiștii pe problemă. 

Nu avea decât segmentul de la gât, iar de la torace în jos, unde-i specialitatea noastră toraco-abdominală, nu avea nimic. Neavând nimic, fiind alți specialiști: orl-ul a venit să vadă dacă e, imagistica a venit, pentru că s-au făcut tomografii, da?! Chirurgul plastician, pentru că plăgile arse – un cartuș arde pe traiect, sunt ale chirurgiei plastice, și cordul, care a fost ținut în supraveghere. Asta-i tot ce vă pot declara. De câte ori mă întrebați asta, ăsta-i răspunsul.

 

Vorbeați de un protocol pentru personalități. Ce presupune asta?

Dom’le, o anunțare de urgență să te prezinți. Dacă doamne-ferește peste o oră e cutremur, ne anunță pe toți veniți la spital că nu putem să facem față.

 

Asta e pentru mase nu pentru personalități.

Nu pe personalități, că nu zici că e cutremur doar la Parlament. Pe toată lumea. La multi-traumă vin mai mulți din specialiști. Și este un semnal. Centrala spitalului are telefoanele noastre. Apasă pe un bip care se împrăștie la spital. Eu am primit semnalul, trebuie să vin. Nu mai stau de vorbă cine e, ce e, mai gâfâie, nu mai gâfâie. Noi toți răspundem la acest apel.

O catastrofă naturală, o catastrofă rutieră, se tamponează două autocare, îți vin 40 de oameni accidentați din 80, pe ăia 40 nu poate să-i facă echipa de gardă.

PUNE CUTREMURUL PE ACELASI PLAN CU RANA SUPERFICIALA A UNUI POLITICIAN

Ați spus inițial de personalități.

Atitudinea asta de a te chema este pentru situațiile acestea de excepție, cu mulți accidentați SAU este vorba despre o personalitate. Nu trebuie să fie politică. Ea nici nu mai e personalitate cât îi ungem pe toți cu rahat. Dar poate să fie un om care merită, un scriitor, un ziarist. Crezi că ai voștri nu sună?

Cine stabilește cine merită și cine nu?

Nu, ce am spus ce, ei nu merită? Toată lumea care ocupă un rang, și este știut. Poate e cineva pe care nu-l știi, un scriitor tânăr… Dar s-ar putea să nu-l recunoști. Pentru că omu’ scrie de cinci ani și nu-l știi. Dar omul zice eu sunt scriitorul cutărică. Da, dom’le. Eu aș vrea să mă vadă șeful clinicii. Se dă telefon, vii și-l vezi. Nu-l întreabă nimeni de ce ești mofturos, sau de ce vrei, sau de ce n-ai încredere în mine. Legea medicală dă voie la a doua, la a treia opinie medicală.

În cazul Năstase au primit toți doctorii apelul acela din centrală?

Au primit toți doctorii care au fost chemați. Eu nu știu, n-am control. A fost chemat directorul. Acest spital are un director (n.n. Radu Alexandru Macovei). Directorul poate să controleze. 

Am fost chemat, am răspuns. În regimul de a veni la spital pentru un lucru, există lucrul acesta menționat. Și gândesc că este firesc. Noi făcând lucru de echipă. Tu vii să întărești echipa. Nu e tu pleacă acasă, îți iau eu locul că eu maschez. Te cheamă pentru a face față, nu te cheamă când se termină bilanțul. Te cheamă înainte, să fii acolo, când iei o decizie să fii acolo s-o iei. 

Noi nu chibițăm pe lângă pacient, indiferent cine e.

A creat vâlvă o declarație pe care ați dat-o în direct, în care spuneați că nu e nimic care să intereseze.

Poate c-a fost mai libertină declarația mea. Dar asta nu am dat-o în ideea de a croșeta prostii pe ea. Toată lumea m-a întrebat asta. Dom’le, când vorbești de Beuran, trebuie să înțelegi ce fel de chirurg e. Dacă nu, înseamnă că ești un analfabet, care Beuran e de 30 de ani în spitalul ăsta, are o etichetă. Eu dacă-ți pun o parafă acuma, scrie Chirurg de chirurgie generală. Dacă vrei să te afli în vorbă, habar n-ai cine e Beuran, îi iei trei cuvinte și începi să faci filozofie. Neavând o meserie serioasă, toți ăia care au vorbit, au vorbit în calitate de necunoscători. Eu le-am repetat, pentru că tu îmi pui a mia întrebare de ce am zis?; pentru că nu-i de mine. Nu că-i superficială, nu că de ce nu l-a omorât, nu că de ce?, de ce?, de ce?.

Năstase a ajuns la spital pe la ora 23 și a fost operat a doua zi. Toată lumea a reclamat de ce a stat atât de mult la spital în perioada de observație.

E foarte simplu. Urgența este imediată sau amânată între 12 și 24 de ore. Imediat ar fi fost dacă glonțul ar fi luat esofag, trahee, plămân, vase de sânge, adică organ vital. Și atunci trebuie să oprești. Am avut dovezile că n-a trecut prin trahee, prin esofag, prin plămân, ea trece la o pregătire a plăgii.

Profesorul Lascăr a considerat ca de la 12 noaptea să opereze la opt dimineața. Tot urgență se cheamă și tot dac-o luăm pă net, că acum Biblia-i la americani, nu? – uite-te în Biblia americană ș-o să vezi că urgența este imediată și amânată până la 24 de ore. În condițiile acestea, omul și-a făcut corect datoria. 

De ce trebuie să dai socoteală? E cum te-aș întreba eu de ce ai întârziat cinci minute? Și tu o să-mi spui că a fost lumea pe scări, că mașina, că nu știu ce. Deci ceva care n-are realitate în ea. Nu poți să-i ceri unui profesionist ce să gândești. 

Regulile nu sunt personale. Intră într-un protocol, sau ghid de atitudini, la ora actuală internațional. Nu s-ar fi repezit nimeni să-i deschidă gâtul, care-i un potențial de suprainfecție foarte mare. Dacă se împuțea zicea doctorii uite ce-au făcut. Ei nu înțeleg anumite lucruri.

Mass-media este interesată, dar și când înțelege nu pune realul întotdeauna. Voi veniți pe niște întrebări pe care alții le-au interpretat. Noi n-avem nicio vină. Dumnezeu ne-a făcut așa. Voi aveți gândirea voastră, un inginer o are p-a lui, doctorul pe a lui. Nu putem să ne suprapunem, ca văzând același lucru să interpretăm la fel, pentru că educația noastră nu este la fel. 

 (Vorbește la telefon cu un pacient.)

Ăsta-i spitalul, fiecare întreabă cât trăiește (râde).

În funcție de pacient, de pedeapsă, cuiul – modalitatea prin care încerci să eviți celula – e diferit ca abordare.

Asta ține de neuroni, nu de…

De ce credeți că înalții demnitari își dau seama că au tensiune ridicată, diabet agravat tocmai când au probleme cu justiția?

Acei demnitari sunt niște cartoane. Uite-te-n ziare ce scrie. Viitorii parlamentari din carton, viitorii miliardari din carton. Când spui de asta ce spui? Ăștia sunt niște oameni făcuți așa-ziși demnitari, mulți dintre ei au o școală de bază. Nu vezi că politica se face pe șanț?

Și eu am fost demnitar. Am văzut că vrea să te umple de rahat. Caracterul, mintea mea este altul. M-am retras. Sunt meseriaș. Am greșit că te-am tăiat, e altă greșeală. Aș fi greșit să fi rămas în politică. Adică nu te saturi de un rahat, vrei două, vrei trei, vrei zece pe tine? 

Suntem un laborator pentru accidente. Asta este opinia mea. Într-o țară în care scoți spitalele din circuit, ai scos fabricile de medicamente din circuit, ai scos institutul pentru vaccinuri.

Vă referiți la politicieni.

Păi da cine? Le-a scos tata? Prostia lor a fost valorificată. Noi trebuie să fim ca alte țări, numai că noi n-am avut sânge în vine. Cei care au demonstrat au fost executați. Nu (doar) Ceaușescu… și alții după el. Uite-te câți mor din armată după ’90 care au avut o poziție foarte clară. Uite câți au murit din judecătorii țării care au avut o poziție foarte clară șamd. 

România, ca și alte țări, au fost gândite ca niște piețe, da? Să-ți pună cârnaț făcut din soia, pe care l-ai înjurat – cu toate că soia este un produs foarte bun, dacă e medical să-l studiezi, nutrițional. Dar s-a profitat de o neplăcere pe care oamenii au fiert-o în ei și a răbufnit, după care ai ras economia, n-ai unde să te duci. Ai ras agricultura, n-ai unde să te duci. Școala a trecut prin zece mii de revoluții, nu știu ce ies din copiii ăștia, da’ pe nimeni nu mai interesează să învețe carte. Sănătatea a ras-o, pentru că dacă aia nu e, aia nu e, s-a adus de afară. Și aici e de zece ori mai scump ca-n altă parte.

Este motivul pentru care se acceptă compromisuri de către cadre medicale?

Ce compromis?! Tu știi ce vreau eu să fac de trei luni? Să opresc spitalul. Da’nu pot, că sunt doctor și nu merită ultimul om care-și trage sufletul să se lovească de opțiunea mea. 

Dacă eram atât de hotărât, la meseria mea afară plăteai ca să vii să stai de vorbă cu mine. Că n-aveam nevoie să-mi pierd eu acum o jumătate de oră cu tine. Ai văzut afară vreun profesor de chirurgie să dea interviuri? Nu, dom’le. Noi suntem înfrățiți cu atâția. Ai nevoie de punctul meu de vedere, fă o conferință, îmi dai atâta și eu vin și-ți vorbesc la conferință jumătate de oră.

Pe timpul meu n-ai ce să judeci tu ce vrei să mă întrebi sau dacă eu vreau să te primesc sau nu. Pentru mine nu existați. Eu acum vreau să-mi reculeg gândurile după operația de dimineață. Poți asta în România? Nu poți.

Type to Search

See all results