Măcelul cailor din pădurea Letea

În pădurea de la Letea, din Delta Dunării, trăiesc în jur de 2000 de cai sălbăticiți. Pădurea este cea mai veche rezervație naturală din România și printre ultimele locuri din Europa în care se mai găsesc cai sălbatici. Pe vremea comuniștilor, oamenii nu au mai avut cu ce să-și hrănească animalele, așa că le-au lăsat libere, pe câmp. După ‘90, turmele de cai au devenit adevărate mine de aur pentru localnici și samsarii cu relații prin Italia, unde mortadella cu carne de cal este o rețetă foarte populară.

P1110753

Acum șapte ani, cu ajutorul sătenilor, negustorii veneau și își îndesau TIR-urile cu cai. Până la refuz. Pentru că animalele deveneau violente și începeau să se lovească între ele, samsarii au găsit și o metodă să le liniștească. Le tăiau tendoanele ca să nu-și mai miște picioarele. Dar să rămână vii până la abatorizare. Carnea de cal sălbatic e de calitate mai bună decât cea a mârțoagei românești, muncite până la epuizare. Așa se face că, până în 2011, Letea a fost pepiniera cu carne de cal de cea mai bună calitate din Europa.

Am luat barca și am mers până la Letea. Am vorbit cu un localnic care a văzut cum samsarii și sătenii luau cai de pe câmp și-i băgau în camioane.

P1110647

Maxim are 17 ani și își duce ochii-nspre pământ de fiecare dată când i te adresezi. Ne-a preluat cu căruța de la malul apei și ne-a dus până la marginea pădurii Letea. ”Nu mai e voie cu căruțe sau motorete de când cu scandalul de-acum doi ani”, spune Maxim printre ”HĂIS CEA!”-uri și câteva hățuri date pe spinarea cailor.

P1110759

După câțiva pași printre mărăcini uscați și dâmburi de nisip, Maxim  începe să povestească despre cum s-a petrecut masacrul din 2011. Venise un samsar în zonă care le-a oferit sătenilor 200 de lei pe-un cal sălbatic. În mai puțin de-o oră, câteva zeci de oameni călare pe motorete și ATV-uri, ”fugăreau caii prin pădure și-i îndrumau spre țarcul unuia din săteni.” 50 de animalele au fost prinse și înghesuite într-un camion.

P1110750
 

Organizația Vier Pfoten a intervenit atunci și a reușit să salveze de la tăiere 41 de animale, restul cailor au murit în timpul transportului cu camionul. Prin luna mai, 2011, masacrarea cailor sălbatici din Delta Dunării a luat sfârșit. Asociația Vier Pfoten a oprit ultima încercare a samsarilor de a duce cai sălbatici la abator.

Acest articol face parte dintr-un reportaj amplu despre industria românească cu carne de cal. 

Reporter: Radu CiorniciucMalin Oloffson și Sofia Boo
Editor: Vlad Ursulean

Am făcut reportajul în colaborare cu Sveriges Radio (Swedish National Radio) și RISE ProjectO variantă audio a poveștii a fost difuzată în Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda.

Type to Search

See all results