Avatar

Mărturia medicului german care a consultat zeci de copii operați de Burnei

Zeci de pacienți ai doctorului Burnei au mers în străinătate ca să îndrepte operațiile greșite din România. Peste 20 au ajuns la chirurgul german Henry Halm, unul dintre cei mai mari specialiști în scolioză din lume.

Dr. Halm spune că pacienții „nu au fost tratați conform standardelor pe care le avem la ora actuală în comunitatea internațională de tratament a diformităților” și dă exemplul unui caz unde „genul acesta de intervenție chirurgicală poate fi considerată experimentală, fără nici un beneficiu dovedit pentru pacient”.

Concluzia doctorului: “Pur și simplu groaznic”.

Page 1 of Dr. Henry Halm statement

(citește declarația tradusă în limba română)


Henry Halm conduce unul dintre cele mai importante centre de scolioză din Germania: Departamentul de Chirurgie Spinală și Scolioză de la Schön Klinik Neustadt. Halm este unul dintre experții mondiali în ortopedie care îi învață pe medici, la congrese internaționale, cele mai performante tehnici chirurgicale pentru corectarea scoliozei. Este co-președinte al Conferinței Internaționale de Tehnici Avansate în Chirurgie Spinală.

Halm a consultat prima dată un pacient al doctorului Burnei în urmă cu cinci ani, la rugămintea Alinei Vasea, o voluntară din Constanța. Alina Vasea coordonează, prin ONG-ul Dăruiește aripi, proiecte de strîngere de fonduri pentru renovarea și modernizarea unor secții din spitalele de stat din România, și ajută pacienții să obțină a doua opinie medicală.

O angajată a primăriei din Zalău i-a scris Alinei în 2011 și i-a cerut sprijinul cu o strîngere de fonduri pentru VEPTR – un dispozitiv medical folosit pentru îndreptarea coloanei în anumite cazuri de scolioză. Burnei spunea că dispozitivul era singura șansă a Denisei, o fată de 14 ani. O ținea în așteptare de 8 ani.

Familia fetei strînsese 9000 de euro, dar mai avea nevoie de 31 000. Alina Vasea i-a scris unui oncolog german de la un spital din Bonn, ca să-l întrebe dacă îi poate recomanda vreun medic care să folosească VEPTR. Voia să afle de unde poate lua dispozitivul mai ieftin.

Alina Vasea povestește: „Oncologul mi-a zis că best of the best în Germania pe scolioză e proful Henry Halm. Pfoaa, trebuie să scriu cel mai tare mail ever! Am stat trei zile să-l compun. Și atît de tare m-a frapat răspunsul lui… Mi-a scris scurt: că el nu recomandă asta”.

Halm s-a oferit, în schimb, să consulte copilul. După ce a văzut-o pe Denisa, chirurgul a recomandat o intervenție de îndreptare a coloanei fără VEPTR. Mama Denisei a decis că vrea să-și opereze fata în Germania. Acum, fata are 19 ani și o coloană îndreptată.

De atunci, chirurgul german a consultat peste 20 de foști pacienți ai doctorului Burnei. Unii fuseseră operați (Burnei le pusese VEPTR sau alte tije pentru îndreptarea coloanei), dar coloana lor era tot strîmbă. Despre Laurențiu, unul dintre pacienți, am scris în al treilea episod al investigației. Alții nu fuseseră încă operați de medicul de la Marie Curie, pentru că părinții nu putuseră să strîngă zecile de mii de euro pentru dispozitive.

Pentru unii dintre ei, Halm a recomandat intervenții care se puteau face în România, iar părinții au ales varianta asta. Pe câțiva i-a operat chiar el. Pentru alții, însă, nu s-a mai putut face nimic.

După operațiile din Germania, pacienții au coloana îndreptată și duc o viață normală. Intervențiile au fost decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, prin formularul E112. Practic, contribuabilul român a plătit pentru tratamentele necorespunzătoare alese de doctorul Burnei.

„Burnei a pus pînă acum vreo 30 și ceva de VEPTR-e. În 90% din cazuri, n-a respectat indicațiile restrînse și foarte clare ale dispozitivului, curmînd șansa unui tratament corect pentru acei copii”, spun surse din spital.

Radu, copilul la care face referire doctorul Halm, a fost pacientul lui Burnei din primele lui zile de viață. Diagnosticul: scolioză toracolombară.

„Radu e un copil timid, nu vrea să se afle de el la școală”, spune mama lui și ne roagă să nu-i dăm numele de familie.

Deși îi știa diagnosticul de la naștere, Burnei a așteptat 12 ani ca să-i îndrepte coloana, alegînd un dispozitiv nepotrivit pentru tipul de scolioză al copilului. În mod normal, VEPTR se folosește, potrivit literaturii de specialitate, pînă la vîrsta de 4 ani. După vîrsta asta, devine din ce în ce mai ineficient. Din 2009 și pînă în prezent, Radu a fost operat de doctorul Burnei de 11 ori. Implantarea VEPTR-ului, dispozitivul pentru care mama lui Radu a fost pusă de Burnei să strîngă cîteva zeci de mii de euro, presupune operații multiple, pe măsură ce coloana copilului crește.

La finalul anului 2016, mama lui Radu a mers la o consultație în Germania, la chirurgul Henry Halm, pentru a doua opinie. Medicul i-a recomandat scoaterea implantului pus de doctorul Burnei și îndreptarea coloanei copilului. După două operații în Germania, coloana lui Radu, cu o curbură de 100 de grade, a fost îndreptată.

După publicarea primului episod al investigației despre Burnei, alți doi medici din Germania și Austria i-au scris Emiliei Iliescu, mama Amirei, oferindu-i expertize medicale în cazul Amirei și confirmîndu-i că tratamentul pe care doctorul Burnei l-a ales pentru fata Emiliei a fost experimental și dăunător.

Tot după publicare, au apărut cazuri similare ale unor pacienți cu luxație de șold, tratați chirurgical de doctorul Burnei cu un implant de BVC. În toate situațiile, familiile copiilor nu au fost informate că e vorba de un tratament experimental, iar starea copiilor s-a înrăutățit din cauză că BVC-ul nu a fost integrat de organism.

Alexandru Ulici, șeful clinicii de ortopedie pediatrică de la spitalul „Grigore Alexandrescu” și președintele Asociației Române de Traumatologie și Ortopedie Pediatrică, ne-a declarat a doua zi după publicarea primului episod din investigație:  

„În materialele publicate până la ora actuală în străinătate nu am întâlnit această procedură. E o situație foarte, foarte deranjantă pentru specialitatea de ortopedie pediatrică.

Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, instituția care ar trebui să evalueze plîngerile pacienților la adresa doctorului Burnei, a declarat pentru RFI, la cîteva zile după reținerea medicului: „La timpul acela, doctorul Burnei a fost un pionier în medicină. Nu faptul că a pus acel distanțier dintr-un material sintetic sau ciment acrilic a creat prejudiciu pacientei, ci însăși boala. Acest discurs despre o medicină experimentală pe om este fals raportat la acel timp. Atunci așa progresa medicina, așa se se făceau acele lucruri”.

Borcean se antepronunță în apărarea lui Burnei, deși procesul nici nu a început, iar instituția pe care o conduce nu a făcut deocamdată nici o expertiză. Burnei rămâne în continuare președinte al comisiei de ortopedie pediatrică la Colegiul Medicilor, care analizează cazurile de malpraxis.

În condițiile astea, expertiza medicilor străini este esențială. Chirurgul Henry Halm e primul care se exprimă public în cazul Burnei.

Din informațiile pe care le avem, vor urma și alții.


O investigație de Luiza Vasiliu

Primul episod: A fost un experiment [EN] [DE]

Al doilea episod: Oricum murea [EN]

Al treilea episod: “Eu nu greșesc!

Atunci când nu aleargă după surse, Luiza coordonează revista de cultură Scena 9.
Dacă ai informații suplimentare despre caz, trimite-i un mesaj.

Casa Jurnalistului e o comunitate de reporteri independenți, susținuți de cititori.
Contribuie și tu la investigațiile următoare!

Editori: Vlad Ursulean, Ștefan Mako.
Mulțumiri: RISE Project, Cătălin Tolontan.

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results