Avatar

Românii au talent la politică

În centrul Bucureștiului e zăpușeală, oamenii merg bălăngănindu-se pe străzi de parcă-s teleghidați. Doi copii care se întorc cu pâine de la magazin fac scheme ca cichicean, dau cu piciorul într-un coș de gunoi până îl doboară, apoi trec la următorul, lăsând în urmă o dâră de mizerie.

De la Eroilor spre Cotroceni, pietonii încep să se închege în șiruri, grupuri, cete, atrași unii spre alții de câte-o bentiță tricoloră, un mesaj prins în piept, un steag încă înfășurat. La Grădina Botanică deja ocupă tot trotuarul, parcă a venit o școală în vizită, doar că elevii au îmbătrânit și nu intră să vadă florile, ci urcă dealul să-l huiduie pe Băsescu.

Merg liniștiți, cu mâinile la spate. Mulți au mesaje prinse cu bolduri în dreptul inimii: Antena 3 e aici.
Unde-i Antena 3?

IMG_5454

Se aude un vuiet din vârful dealului. Doi moși fug la vale desfigurați, se întorc, ridică mobilul și pozează: puhoi de oameni care agită mâini și steaguri apare pe deal și strigă libertatea presei, liber-tatea pre-sei!

Vin repede spre mine. Până să mă dezmeticesc, mă izbește torentul – mai întâi căldura, apoi agitația membrelor, apoi strigătele: jos dictachiorul … criminalii … lovitură de stat … nu se poate așa ceva … atentat la libertatea … nenorociții … să tragă în mulțime!

Suntem pe un platou de televiziune imens, în aer liber, unde au loc simultan 1000 de emisiuni în ediție specială. Antena 3 și-a chemat susținătorii în stradă după ce patronul ei a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar sediul postului a fost confiscat de stat. Au vrut să facă o demonstrație de forță.

Emisiunile în sine sunt doar niște discuții între câțiva oameni. Puterea vine de la personajul invizibil, publicul – milioane de oameni care stau acasă și fac spume în ritmul moderatorilor.
Astăzi, telespectatorii hardcore joacă pe viu în spectacolul media-politic. La fel ca cei care cântă la Românii au talent, au acum șansa să fie ca idolii lor. Se ridică în fața națiunii și își spun oful, care poate fi rezumat în două cuvinte: Jos Băsescu.

P1200102-2

Cei mai mulți protestatari sunt pensionari middle-class, îmbrăcați cochet – femeile cu bluze înflorate și pălării împletite, bărbații cu cămăși bej în dungi discrete. Dacă au ceva de cărat nu se înhamă la ghiozdan, ci folosesc plase și sacoșe. Unii se recunosc între ei de la protestul din ianuarie 2012, când au înghețat împreună în fața Teatrului Național și au dat jos guvernu’ lu Băsescu.

Un bătrân are o antenă înfiptă-n șapcă, cu cifra 3 legată în vârf cu fundiță tricoloră. Cât pe-aci să-i sară din cap când dă peste el un tip în scaun cu rotile, care strânge semnături pentru candidatura lui Mihai Gâdea la președinție (independent).

IMG_5476

“E cam 50% bătrâni, 50 tineri”, calculează un moș cu șeapcă de blugi. “Și e pe bune… înainte era plătite, îi vedeai cu fluierașe d-alea, da’ acum e adevărat!

O reporteriță de la Antena întreabă oamenii adunați în jurul ei de ce au venit la protest: Pentru că vă iubim! pentru ca să plece hoțu’, criminalu’ de Băsescu! Sunteți Europa Liberă dinainte de ’89 – singurii care ați rămas sinceri! Pentru că Antena 3 e și Allah, nu doar Domnezeu, încheie un domn cu haine de arab.

P1200132-2

Miile de protestatari (4000 conform Jandarmeriei) dau vreo trei ture de Cotroceni, oprindu-se pe la porți să strige Ieși afară, javră ordinară. Atracțiile de pe drum sunt vedetele Antenelor, răspândite ca monumentele într-un traseu turistic.

Dana Grecu e înconjurată de oameni care vorbesc pe același ton cu ea: să-i spună lu’ Codruța Kovesi că Antena 3 nu e a ei, e a ROMÂNILOR!

Două femei ies încântate din îmbulzeală:

– Ce mai zice Dănuța?
– Nu știu, eu numa’ am pupat-o de două ori ;;)

P1200180-2

În jurul lui Adrian Ursu, lumea e încruntată și determinată: Să închideți DNA-ul!, dar fuge repede când apare cântărețu’ ăla de muzică populară, apoi Daniel Barbuochelaristu’ ăla care a fost ministru la cultură. Bravo, domnu Barbu, da’ fiți mai ferm! 

Doi bărbați fac o paranteză în discuția despre servicii secrete:

– Io l-am văzut pe Ghișe!
– Da, și eu l-am votat.
– Eu am votat cu Mircea Diaconu.
– A, tot e bine…

P1200183-2

Mircea Badea  aproape că aleargă pe lângă zidul palatului, flancat de doi badigarzi la maieu și urmat de un cârd de fani: Mulțumesc, Mircea, pentru ce ai făcut! Și înființează un partid, Mircea, noi te votăm! 

O grăsunică în blugi strâmți rămâne în urmă și strigă cu dragoste-n glas: unde-i dementul de Badea? 

Apare Mihai Gâdea cu pumnul în aer, îmbrăcat cu un tricou alb “imposibil de confiscat” și păzit de doi bodyguarzi sfrijiți. Se încing spiritele, scandările devin mai puternice, lumea se îmbulzește să-l atingă, să-i ia autografe, să-i dea flori. O doamnă îi șterge cu un prosop sudoarea de pe față. Mihaaai, te iubim!

P1200262

Euforia inițială se duce și lasă locul discuțiilor serioase, din care am reținut următoarele: Băsescu nu mai are scăpare. Ce faci când n-ai scăpare? Aduci război în țară.
Întrebarea e din ce parte o să tragă război.

Varianta 1: Rușii intră în Ucraina și forțează stare de dezordine la noi, ca să cucerească în continuare.
Varianta 2: Americanii îi lasă pe evrei să măcelărească copiii în Gaza și o să ne măcelărească și pe noi (păi nu ei au premiat-o pe Kovesi?!).

În orice caz, tiranul trebuie dat jos (nu demis, pentru că nu-i președinte oficial, că noi l-am demis deja la referendum) sau, cel mai sigur, omorât ca Ceaușescu. S-a căcat pe democrație, la pușcărie cu el!, strigă un bătrân. Da’ n-are cine să-l bage, că justiția e tot a lui. La cimitir cu el!
O voce pițigăiată rupe cordonul de jandarmi: Jos Băsescu! Cât ne mai chinui, nenorocitule?! Că oricum nu ești aici, boule…

Totul balansează între ură pentru Băsescu și dragoste pentru Antena 3, cei care îl urăsc cel mai tare pe Băsescu. N-am auzit nici un cuvințel despre “deținutul politic Dan Voiculescu”.

P1200062-2

Camerele de filmat sunt prezente ca la un reality show. Reporterii Antenelor fac interviuri cu colegii lor mai celebri: manifestația asta arată că poporul este viu și s-a săturat de abuzuri.

Între timp, canalele media își recenzează unele altora manipulările, iar formatorii de opinie fac apel ba la circulație liberă, ba la liberă exprimare, în funcție de baricada politică pe care o apără imparțial. Pe Facebook, tineretul educat cere ca pensionarii spălați pe creier să fie omorâți sau măcar să li se ia pensia și dreptul de vot. Câte unul remarcă faptul că cei din stradă arată cam ca bunicii lor.

Când se dă semnalul că se filmează, tipul cu portavocea strigă în crescendo:

Portavocea: Antena3?
Poporul: Aici!
Portavocea: Antena3??
Poporul: Aiici!!
Portavocea: Antena3???
Poporul: Aiiici!!!

P1200309

Au trecut deja două ore și bătrânii se resimt. O băbuță urcă gâfâind dealul Academiei în urma lui Mircea Badea, soarele o doboară, mâinile îi tremură, dă ochii peste cap a leșin… când trece pe lângă ea un Logan din care iese pe geam un bărbos și strigă MUIE ANTENA 3! Băbuța tresare, se încruntă ca o profesoară de chimie și furia îi dă putere. Pornește sprintenă mai departe.

Pe partea cealaltă a palatului, o tipă dezorientată se plimbă pe lângă un grup de moșnegi care bat un infiltrat și murmură încet, ca un ecou, un fel de poezioară:

Deșteaptă-te, române,
Antena 3 e aici
și libertatea ne-o dă
fără violență…

P1200243

Trece un pâlc de oameni din care se ridică din când în când capul obosit și dezorientat al lui Mircea Badea. Abia se înțelege ce zice: Nu mai împingeți, mi se face rău, nu mai pot între mulți oameni. Toată lumea a înțeles, haideți să ne răspândim încet, să mergem acasă…

“Nuu, nu plecăm!” se aude dintr-o parte. “Să sărim gardul, haideți la Băsescu!” strigă altul. Încă un viteaz: “Să forțăm porțile!“.

Pentru un moment plutește în aer revolta, mai dă-l dracu și pe Badea, hai la palat! Dar bătrânii toropiți își pierd repede avântul. Un moș distins parcă iese din transă când aude cuvântul “acasă”. Se uită speriat în jurul lui (e plin de dubioși!), își ia nevasta de mână și-i zice “hai să plecăm… să nu rămânem fără mobile, atenție la buzunare!”.


Text și foto: Vlad Ursulean
A contribuit Timea Honț

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results