Avatar

«Uniți Salvăm» dincolo de Roșia Montană

Calea Victoriei e roșie de faruri în ceață și eșapament. O mie de oameni curg printre mașini ca în filmele cu sfârșitul lumii, când abandonează tot și fug din orașe. Fug de jandarmi. Merg la Guvern.

Sunt cam tot ăia care protestează din septembrie pentru Roșia Montană. Legile pentru minerit au picat, munții mai stau în loc cel puțin o vreme, dar alți nori negri li s-au ridicat la orizont:

Parlamentarii încearcă să amnistieze pușcăriașii (printre care și colegi de-ai lor), să taie picioarele instituțiilor anti-corupție, să modifice codul penal astfel încât să le fie mai ușor să fure și să reincrimineze calomnia, ca să le închidă gura cârcotașilor.

La ieșirea de la metroul Universității te întâmpină o simfonie a luminilor îmbârligate de primărie pe stâlpi. Se reflectă în cașchetele jandarmilor, lucioase ca niște becuri înșirate pe o sfoară. Protestatarii arată ca un cor de colindători în fața unei porți închise. Ninge cu fulgi de lumină pe fațada Arhitecturii.

P1140246

Oare vine lumea? E cam liniște… Oameni care ziceau acum două luni că protestatarii-s niște prăjiți plătiți de Soros fac acum apeluri la unitate. De data asta se mobilizează pentru cauza lor. Dar sunt 1.000, nu 10.000, și e cam liniște…

Doi spanioli de la Indignados ţin de un banner „People of Romania, you are not alone”. Mai e și Serkan, un turc de 26 de ani din Piaţa Taksim. Se uită în jur cu gura căscată, prinde vibe-ul și strigă și el: “De-li-si-a!” “De-ni-si-a!” “De-mi-si-a!”.

Restul sunt cam amorțiți de frig. Câteva dudui își fac curaj: “pedele și usele, muie prin rotație!”. Lumea izbucnește în râs. Încep să curgă sloganurile. Colindătorii își umflă piepturile, să audă tot satul. “Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai bun!

P1140367

Iar ratez revoluția? În câteva minute, protestul a dispărut pe străduțe, la fântână nu mai e nimic, doar câțiva părinți tineri cu copiii în spate și o fată care îi ceartă că nu trec de partea poporului.

Aud bufnituri și țipete la vreo sută de metri, pe Edgar Quinet. E aproape beznă, aici nu s-au pus luminițe. Puhoiul de oameni se îndreaptă spre Cercul Militar în fugă, slavă domnului, ne mai încălzim un pic ciolanele.

P1430965

Jandarmi și protestatari aleargă unii după alții și chiuie, fiecare pe limba lui. Se fugăresc grupuri-grupuri pe Elisabeta, pe Edgar Quinet, opresc mașinile, huiduie și râd euforici până când ajung iar în plasa jandarmilor, din care scapă, din nou și din nou. Unii se bat.

Vizitatorii de la târgul de Crăciun de la statui ies din lumea feerică și dau direct de pizdetz, pumni, îmbrânceli, poze pe Instagram. O doamnă boschetară celebră de la Coloane se enervează și iese pe stradă, plecați, măăă, lăsați-mă în paaace!

P1140344

Filmez în față la pizzahut, o herghelie de jandarmi vine spre mine, ridic mâinile și zic filmez, filmez!, vreo doi trec liniștiți pe lângă dar din spatele lor vine unu care-și izbește casca în obiectiv.

Filmează, filmeazăă! îmi zice jandarmul-regizor și îmi înfige un cot în coaste de mă trântește în vitrina restaurantului, din care câțiva consumatori ne privesc detașat. Dă-te înapoi, înapoooi!, răcnește și mă aruncă peste câteva femei din spate. (video)

P1140353

Un jandarm negociator îi explică unui tip cu fes cu zurgălăi virtuțile protestului nonviolent, cum au făcut în ’89 ăia din Cehia: “Au ieșit oamenii, s-au plimbat, ei îi ziceau Revoluția de Catifea.

Păi și noi vrem să ne plimbăm…“, răspunde tipul ca o revelație și rămân amândoi, și el și jandarmul, cu sprâncenele ridicate.

P1140409

În față la Novotel se împart pumni de catifea, jandarmii sunt mascați și parcă nu mai au rezerve în a căpăci cârlanii care împing în cordoane. Un rând de jandarmi în spate și două în față, panică, ne-au prins ăștia la omoor! Un tip sare de pe un zid vreo 4 metri în curtea cazinoului, se adună de pe jos și fuge să ocolească hotelu’, să le sară în spate la mascați.

Zidurile de jandarmi stau mai mult pentru distracție – atunci când începe haosul într-o parte cordonul se rupe imediat și oamenii o iau la fugă ca apucații spre Piața Revoluției. Polițiștii n-au oprit circulația pe Victoriei, norocul protestatarilor, pentru că jandarmii nu pot să se bage printre mașini, drumul e liber până la Guvern.

P1140431-2

În față la Gucci, un tăurel dintr-un bemveu lucios nechează și ambalează motorul, stă în cumpănă câteva secunde, dar se liniștește, n-o ia pe urmele ăluia care-a intrat în bicicliști acum trei luni și i-au spart geamurile.

Cei mai mulți șoferi sunt calmi, mulți claxonează chiar și dau semne de solidaritate. Un bătrânel cu baston șchiopătează pe lângă mașini. Se oprește în dreptul fiecăreia și bate la geam, haideți și voi, că ne fură aștia țara! Șoferii zâmbesc și dau din cap că da, dar nu coboară. Numa’ o femeie iese dintr-un Golf alb proaspăt cumpărat și strigă “Așa, mă, dați-i jos pe nemernici!“.

P1140480-2

La Guvern e degringoladă, protestatarii se risipesc prin toată Piața Victoriei și blochează traficul până să apunce jandarmii să facă scheme ca-n jocurile pe calculator. Guvernul e ascuns după un tricolor imens și două cascade luminoase, pe marginea unei piețe survolate de zeci de OZN-uri care aruncă la sol raze albastre și verzi.

Un grup de suporteri aprind o torță roșie și fac o horă d-aia dă la ei, apoi aruncă torța în jandarmi. Altu’, de naiba știe unde, aruncă un cataroi pe deasupra capetelor protestatarilor și îl nimerește pe un mascat în vizieră. Colegii se oftică, își varsă of-ul pe cei din față, păi ca să intrăm să-i prindem pe ăia care aruncă tre’ să vă batem mai întâi pe voi...

P1140495-2

Se mai strâng indivizi de pe Facebook, dar e deja prea târziu, abia reușesc să intre: “Dați-ne drumul la Guvern, vrem să ne pișăm!

În timp ce oamenii se agită să întărească puterea judecătorească în fața celei legislative+executive, mascații îi înconjoară și se pregătesc să taie amenzi.

***

Mako, Vlad, Oana, Laura, Tibrian

Dă vorba mai departe! →

Type to Search

See all results